Acil servise başvuran akut koroner sendromlu hastalarda, hematolojik ve kardiyak parametrelerin gensini skoru ve mortalite ile ilişkisi
The relationship of hematologic and cardiac parameters with gensini score and mortality in patients with acute coronary syndrome applying to the emergency department
- Tez No: 879811
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FURKAN ÇAĞRI OĞUZLAR
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
 - Anahtar Kelimeler: AKS, NLO, PLO, Gensini skoru, Mortalite, ACS, NLR, PLR, Gensini score, Mortality
 - Yıl: 2024
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 81
Özet
ACİL SERVİSE BAŞVURAN AKUT KORONER SENDROMLU HASTALARDA, HEMATOLOJİK VE KARDİYAK PARAMETRELERİN GENSİNİ SKORU VE MORTALİTE İLE İLİŞKİSİ Koroner arter hastalığı (KAH), dünya genelinde kardiyovasküler mortalite ve morbiditenin başlıca nedenlerinden biridir. Akut koroner sendromlar (AKS), KAH'ın ani ve ciddi klinik manifestasyonlarıdır ve acil müdahale gerektirir. AKS'nin patofizyolojisi, aterosklerotik plak yırtılması, trombosit aktivasyonu ve koagülasyon kaskatı gibi kompleks ve inflamatuar süreçlerin etkileşimi ile gelişir. Hematolojik ve kardiyak parametrelerin AKS hastalarındaki prognostik değeri üzerine yapılan çalışmalar, bu parametrelerin AKS'nin patofizyolojisi ve prognozu hakkında önemli bilgiler sağlayabileceğini göstermektedir. Bu çalışmanın amacı, acil servise başvuran AKS hastalarında hematolojik ve kardiyak parametrelerin, koroner arterlerdeki daralmanın şiddetini gösteren Gensini skoru ve mortalite ile ilişkisini incelemektir. Bu ilişkinin daha iyi anlaşılması, klinik pratiği yönlendirebilir ve hastaların yaşam kalitesini artırabilir. Bu tez çalışması, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu onayı alınarak SDÜ Üniversitesi Hastanesi acil servisinde gerçekleştirildi. Retrospektif olarak yürütülen çalışmaya dahil edilen akut koroner sendrom tanısı almış olan hastaların demografik verileri, rutin laboratuvar parametrelerinde bulunan kardiyak ve inflamatuar belirteçler ile Gensini skorları, AKS tipleri ve mortalite durumları kaydedilmiştir. Gensini skorları, koroner anjiyografi raporlarına göre hesaplanmış ve hastalar bu skorlara göre düşük, orta ve yüksek risk gruplarına ayrılmıştır. Parametrelerin farklı AKS alt tiplerinde Gensini skoru ve mortalite ile ilişkileri istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Ortalama yaşı 63,69 olan, 141 (%69,5)'i erkek toplam 203 hastanın bulguları ve parametreleri, Gensini skorları ve sonlanım (yaşayan veya exitus olanlar) açısından analiz edildi. Ortalama Gensini skoru 51,14 iken USAP hastalarında bu sayı 31,92, non-STEMI hastalarında 51,73, STEMI hastalarında ise 63,47 olarak saptandı. Çalışmada yer alan hastaların parametreleri mortaliteye göre değerlendirildiğinde, Yaş, eGFR, Kreatinin, Nötrofil, Lenfosit, RDW, Troponin I, Troponin I/Kreatinin oranı, Nötrofil/Lenfosit oranı, PLT/Lenfosit oranı ve Gensini skoru ile mortalite arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Hastalar Gensini skorlarına göre değerlendirildiğinde ise Yaş, eGFR ve Troponin I değerleri ile Gensini skoru arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Bu parametrelerin kullanımı, acil servislerde hızlı ve etkili bir risk değerlendirmesi yaparak hasta sonuçlarını iyileştirebilir ve mortaliteyi azaltabilir. Gelecek çalışmalarda, bu parametrelerin diğer klinik belirteçler ve uzun vadeli sonuçlarla olan ilişkilerinin incelenmesi, akut koroner sendrom yönetiminde yeni yaklaşımlar geliştirilmesine katkı sağlayacaktır. Sonuç olarak, bu çalışma, akut koroner sendromlu hastalarda acil serviste değerlendirilen hematolojik ve kardiyak parametrelerin Gensini skoru ve mortalite ile önemli ilişkiler taşıdığını göstermiştir. Özellikle yaş, eGFR, Kreatinin, Nötrofil, Troponin I, Troponin I/Kreatinin oranı, MPV, RDW, NLO ve PLO düzeyleri, Gensini skoru ve kısa vadeli mortalite riski üzerinde belirgin etkilere sahiptir. Bu parametrelerin yüksek olması, kötü prognoz ve acil tıbbi müdahale gerekliliğini göstermekte olabilir.
Özet (Çeviri)
THE RELATIONSHIP OF HEMATOLOGIC AND CARDIAC PARAMETERS WITH GENSINI SCORE AND MORTALITY IN PATIENTS WITH ACUTE CORONARY SYNDROME APPLYING TO THE EMERGENCY DEPARTMENT Coronary artery disease (CAD) is one of the leading causes of cardiovascular mortality and morbidity worldwide. Acute coronary syndromes (ACS) are sudden and severe clinical manifestations of CAD that require emergency intervention. The pathophysiology of ACS develops through the interaction of complex and inflammatory processes such as atherosclerotic plaque rupture, platelet activation, and coagulation cascade. Studies on the prognostic value of hematological and cardiac parameters in ACS patients indicate that these parameters may provide important insights into the pathophysiology and prognosis of ACS. The aim of this study is to investigate the relationship between hematological and cardiac parameters, the Gensini score, which indicates the severity of coronary artery stenosis, and mortality in ACS patients admitted to the emergency department. A better understanding of this relationship can guide clinical practice and improve patients' quality of life. This thesis study was conducted in the emergency department of Suleyman Demirel University (SDU) Hospital with the approval of the Clinical Research Ethics Committee of SDU Faculty of Medicine. In this retrospective study, demographic data, cardiac and inflammatory markers found in routine laboratory parameters, Gensini scores, ACS types, and mortality statuses of patients diagnosed with ACS were recorded. Gensini scores were calculated according to coronary angiography reports, and patients were divided into low, medium, and high-risk groups based on these scores. The relationships between the parameters, Gensini score, and mortality in different ACS subtypes were statistically evaluated. The findings of 203 patients with an average age of 63.69, 141 (69.5%) of whom were male, were analyzed in terms of patients' parameters, Gensini scores, and outcomes (surviving or deceased). The average Gensini score was 51.14, while this number was 31.92 in USAP patients, 51.73 in non-STEMI patients, and 63.47 in STEMI patients. When the parameters of the patients included in the study were evaluated according to mortality, a statistically significant relationship was found between age, eGFR, creatinine, neutrophil, lymphocyte, RDW, Troponin I, Troponin I/creatinine ratio, neutrophil/lymphocyte ratio, PLT/lymphocyte ratio, Gensini score, and mortality. When patients were evaluated according to Gensini scores, a statistically significant relationship was found between age, eGFR, and Troponin I values and the Gensini score. The use of these parameters can improve patient outcomes and reduce mortality by providing a rapid and effective risk assessment in emergency departments. In future studies, examining the relationship of these parameters with other clinical markers and long-term outcomes will contribute to the development of new approaches in the management of acute coronary syndrome. In conclusion, this study showed that hematological and cardiac parameters evaluated in the emergency department of patients with acute coronary syndrome have significant relationships with the Gensini score and mortality. Especially age, eGFR, creatinine, neutrophil, Troponin I, Troponin I/creatinine ratio, MPV, RDW, NLR, and PLR levels have significant effects on the Gensini score and short-term mortality risk. High levels of these parameters may indicate poor prognosis and the necessity for urgent medical intervention.