Acil serviste anamnez, fizik muayene ve laboratuvar sonuçları sonrasında, akut apandisit şüphesi olan hastalarda ultrasonografi ve bilgisayarlı tomografinin tanıya yönelik tutarlılığının karşılaştırılması
Comparison of the diagnostic consistency of ultrasonography and computed tomography in patients with suspicion of acute apendicitis, after anamnesis, physical examination and laboratory results in the emergency department
  1. Tez No: 879813
  2. Yazar: GÖKHAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN DENİZ ARSLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Akut Apandisit, Alvarado Skoru, Acil Servis, Acute Appendicitis, Alvarado Score, Emergency Department
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi​
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Akut apandisit (AA), dünyada 21 yaş altı nüfusta, tüm acil servis başvurularının %5'ini, 50 yaş altında ise akut karın cerrahisi acillerinin %30'unu oluşturur.Akut apandisit tanısı anamnez ve fizik muayene ile konur. Laboratuvar parametreleri ve görüntüleme sonuçları ise tanıyı desteklemek için kullanılır. Çalışmamızda acil servise çeşitli semptomlarla başvuran ve ayırıcı tanıda akut apandisit düşünülen hastaların; başvuru şikayetleri, alvarado skoru ve görüntüleme sonuçları karşılaştırıldı. Gereç Ve Yöntem: Çalışmamız retrospektif, kesitsel ve tanımlayıcı bir çalışmadır. . Hastaların acil servis başvurusu sırasında olan şikayetleri, acil servis takip sürelerinde akut apandisit tanısına yönelik yapılan görüntüleme, görüntüleme sonuçları (USG, IV kontrastlı batın BT) ve laboratuvar sonuçları hastane bilgi sisteminden tarandı. Hastaların Alvarado Skorları hesaplandı. Roc analizi ile parametrelerin tanı duyarlılıkları karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 763 hastanın yaş değerinin medianı 32 (IQR=19) dir ve hastaların % 52,7'si (n=402) kadındır. Acil servis başvuru şikayetleri incelendiğinde hastaların %97,5 (n=744) sağ alt kadran ağrısı, %68,4 'ünde (n=522) bulantı olduğu görüldü. Çalışma hastalarının USG sonucu akut apandisit için negatif olan 251 hastanın BT sonucu pozitif, USG sonucu pozitif olan 109 hastanın BT sonucu negatif bulundu ve aralarındaki ilişki istatiksel olarak anlamsız görüldü. Alvarado Skorları ile BT sonuçları arasındaki ilişki incelendiğinde, Alvarado skorunun 4 değerinden büyük veya küçük olması BT sonuçları arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki bulundu (p4 olması, hastanın ağrısının migrasyon göstermesi ve iştahsızlığın eşlik etmesi AA tanısı ile ilişkili bulundu.Acil servislerde, AA tanısı için; hastaların semptomları, fizik muayene bulguları, skorlama sistemleri ve görüntüleme yöntemleri birlikte değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Acute appendicitis (AA) accounts for 5% of all emergency department visits in the population under 21 years old worldwide and constitutes 30% of acute abdominal surgical emergencies in those under 50 years old. Diagnosis of acute appendicitis is primarily based on history and physical examination, with laboratory parameters and imaging results used to support the diagnosis. In our study, patients presenting to the emergency department with various symptoms and suspected of acute appendicitis in the differential diagnosis were compared based on their presenting complaints, Alvarado score, and imaging results. Materials and Methods: Our study is a retrospective, cross-sectional, and descriptive study. Complaints of patients during their emergency department visit, imaging performed for the diagnosis of acute appendicitis during their emergency department follow-up, imaging results (ultrasonography, intravenous contrast-enhanced abdominal computed tomography), and laboratory results were retrieved from the hospital information system. Alvarado scores of patients were calculated. Diagnostic sensitivities of parameters were compared using ROC analysis. Results: The median age of the 763 patients included in the study was 32 (IQR=19), with 52.7% (n=402) being female. When examining the complaints of patients presenting to the emergency department, it was observed that 97.5% (n=744) experienced right lower quadrant pain, and 68.4% (n=522) experienced nausea. Among the study patients, it was found that among 251 patients with negative ultrasound (USG) results for acute appendicitis, the computed tomography (CT) results were positive, while among 109 patients with positive USG results, the CT results were negative, with the relationship between them being statistically insignificant. When examining the relationship between Alvarado scores and CT results, it was found that having an Alvarado score greater or less than 4 was statistically significant (p4, pain migration, and loss of appetite were found to be associated with a diagnosis of acute appendicitis. In emergency departments, for the diagnosis of acute appendicitis; patient symptoms, physical examination findings, scoring systems, and imaging methods should be evaluated together.