Hayvancılık işletme sorumlularının sürü yönetiminde yaşadığı problemler üzerine bir çalışma
A study on the problems experienced by livestock business responsibilities in herd management
- Tez No: 880034
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAP GÖNCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Sürü Yönetimi, Problemler, Büyükbaş, Hayvancılık, Turkey, Herd Management, Problems, Cattle, Livestock Farming
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu çalışma Türkiye'nin farklı illerindeki hayvancılık işletme sorumlularının, sürü yönetiminde yaşadıkları problemlerin incelenmesini amaçlamaktadır. Bu amaçla farklı büyükbaş hayvancılık işletmeleriyle iletişim kurulup, gönüllü olarak kabul eden 55 işletme ile anket çalışması yürütülmüştür. İşletmeler hayvan kapasitelerine göre, küçük işletmeler, orta büyüklükte işletmeler ve büyük işletmeler olarak üç farklı ölçeklendirmeyle ayırılmıştır. Analiz verileri 2023-2024 yıllarına ait olup, sürü yönetim sorumlularının çalıştıkları işletmedeki memnuniyet durumu, korelasyon analiz yöntemi kullanılarak, elde edilen diğer veriler ile kıyaslanmıştır. Yapılan analizler sonucunda sürü yönetim sorumlularının yaşamış olduğu temel problemler ve memnuniyetsizlik seviyesini arttıran faktörlerin başında; çalışma saatlerinin düzensiz olması, maddi getirinin az olması ve mesai saatleri dışında kalan vakitlerin sosyal yaşantılarını sürdürebilmeleri için yetersiz kaldığı sonucuna ulaşılmıştır. Bunlara ek olarak, işletme ve sürü yönetim sorumlularının karşılaştığı sorunları belirleyerek, bu sorunlara çözümler ve öneriler geliştirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the problems experienced by livestock farm managers in different provinces of Turkey in herd management. For this purpose, a survey was conducted with 55 cattle farming enterprises that voluntarily agreed to participate. The enterprises were categorized into three different scales based on their animal capacities: small enterprises, medium-sized enterprises, and large enterprises. The analysis data pertains to the years 2023-2024, and the satisfaction level of herd management managers at their respective enterprises was compared with other obtained data using correlation analysis. As a result of the analyses, it was found that the main problems and factors increasing dissatisfaction levels among herd management managers included irregular working hours, low financial returns, and insufficient time outside of working hours to maintain their social lives. In addition, problems encountered by enterprise and herd management managers were identified, and solutions and recommendations to address these issues were developed.