Küreselleşmenin 6. sınıf sosyal bilgiler ders kitaplarına yansımaları
Reflections of globalization on 6th grade social studies textbooks
- Tez No: 880442
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN KUBİLAY GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal bilgiler, ders kitapları, küreselleşme, Social sciences, textbooks, globalization
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Sosyal Bilgiler; tarih, coğrafya, vatandaşlık, sosyoloji, ekonomi gibi alanlarla ilgili konuların yer aldığı kapsamlı bir yapıya sahiptir. Bu kadar geniş kapsamlı olması sosyal bilgilerin Dünya'da meydana gelen küresel gelişmelerden daha fazla etkilenmesine neden olmaktadır. Araştırmada 1976, 2000, 2006 ve 2023 yılları arasında devlet okullarında okutulan 6. sınıf sosyal bilgiler ders kitaplarında küreselleşmenin içerik, görsel tasarım ve ölçme değerlendirme alanında nasıl bir etkiye sahip olduğunun incelenmesi amaçlanmıştır. 6. sınıf sosyal bilgiler ders kitapları nitel araştırma yöntemlerinden biri olan doküman incelemesinden yararlanılarak analiz edilmiştir. Ders kitaplarından veri elde etmek için kullanılan kontrol listesi, araştırmacı tarafından gerekli izinler alınarak kullanılmıştır. Küreselleşmenin; eğitim, siyasi, sosyokültürel, ekonomik, bilim ve teknoloji boyutlarının ders kitaplarına yansımaları incelendiğinde; 1976'da kullanılan 6. sosyal bilgiler ders kitabında daha çok küreselleşmenin ekonomik boyutundaki yansıması yer almıştır. Bu durumun nedenleri arasında o dönem yatırım ve kalkınmaya ağırlık verilmesi, uluslararası ticaretin artmaya başlaması gösterilebilir. 2000, 2006 ve 2023 yıllarında kullanılan ders kitaplarında küreselleşmenin sosyokültürel yansıması daha çok görülmüştür. Burada ise kitle iletişim araçlarının gelişmesiyle iletişimin artması toplumların birbirlerini etkilemeleri önemli bir etken olabilir. Geçmişten günümüze doğru 6. sınıf sosyal bilgiler ders kitaplarındaki görsellerde küreselleşmenin etkisini artırdığı tespit edilmiştir. Küreselleşmenin ders kitaplarındaki ölçme ve değerlendirme kısmındaki yansımalarının 1976 ve 2000 de kullanılan ders kitaplarında yakın olduğu, yapılandırmacı eğitim felsefesine geçilmesiyle birlikte küreselleşmenin etkisinin günümüze doğru arttığı sonucuna ulaşılmıştır. Küreselleşmenin, farklı branşlarda kullanılan ders kitaplarına yansımasına yönelik çalışmalar gerçekleştirilebilir.
Özet (Çeviri)
Social Studies has a comprehensive structure that includes subjects related to fields such as history, geography, citizenship, sociology and economics. The fact that it is so comprehensive causes social studies to be more affected by global developments in the world. In this study, it is aimed to examine how globalization has an impact on the content, visual design and assessment and evaluation sections of 6th grade social studies textbooks taught in public schools between 1976, 2000, 2006 and 2023. 6th grade social studies textbooks were analyzed using document analysis, one of the qualitative research methods. The checklist used to obtain data from the textbooks was used by the researcher after obtaining the necessary permissions. When the reflections of the educational, political, sociocultural, economic, science and technology dimensions of globalization on textbooks are examined, the 6th social studies textbook used in 1976 mostly included the reflection of globalization in the economic dimension. Among the reasons for this situation, the emphasis on investment and development at that time and the increase in international trade can be shown. In the textbooks used in 2000, 2006 and 2023, the sociocultural reflection of globalization was more common. Here, the increase in communication with the development of mass media and the influence of societies on each other may be an important factor. It has been determined that globalization has increased the impact of globalization in the visuals in 6th grade social studies textbooks from past to present. It was concluded that the reflections of globalization in the measurement and evaluation section of the textbooks were close in the textbooks used in 1976 and 2000, and that the effect of globalization has increased with the transition to constructivist education. Studies on the reflection of globalization on textbooks used in different branches can be carried out.