Dokuma işletmelerinde makine girişim probleminin çözümü için simülasyon yaklaşımı
Simulation approach for solution of machine interference problem in weaving mills
  1. Tez No: 88078
  2. Yazar: ADNAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FUNDA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Machine Interference Problem, Simulation, Operator Utilization
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Girişim probleminin çalışıldığı geleneksel endüstrinin bir örneği tekstil endüstrisidir ki; burada bir işçi, kumaş dokuyan bir çok dokuma tezgahına servis vermektedir. Operatörün görevi dokuma tezgahında herhangi bir sebeple iplik kopuşu veya duruş meydana geldiği zaman; bu duruşu gidermek ve dokuma tezgahım sürekli çalışır vaziyette tutmaktır. Zaman zaman bir çok dokuma tezgahı aynı anda durabilir. Bu durumda bir operatör, bir anda sadece biri ile ilgilenebildiği için girişime sebebiyet vermektedir. Temel makine girişim problemi (ekonomik üretim ve diğer düşüncelere dayalı ) bir operatöre verilebilecek uygun makine sayışma karar vermektir. Bu çalışmada, tekstil sanayindeki dokuma işletmelerinde oluşan girişim zamanı ve bir operatöre tahsis edilecek makine sayısının doğru tesbit edilmesinde kullanılacak bir simülasyon programı geliştirilmiştir. Geliştirilen bilgisayar programı, her işletmenin kendi şartlarına göre uygulanabilmektedir. Ayrıca, farklı kuyruk disiplinleri ile servis verilmesinin sistem performans değişkenleri üzerindeki etkileri incelenmiş ve minumum girişim zamanım sağlayan kuyruk disiplini belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Makine Girişimi Problemi, Simülasyon, Operatör Kullanımı
Özet (Çeviri)
An example of a traditional industry in which interference problem has been studied is the textile industry, where one operator attends several looms that are weaving farbric. The operator repairs machines when a yarn break or machine failure occurs and maintains looms in machinery position. Occasionally, multiple looms may stop simultaneously because an operator can attend only one at a time, and interference results. The basic machine interference problem is to decide (on the basis of economics of production, or other considerations) the appropriate number of machines to be assign to an operator. In this study, a simulation programme is developed to determine machine interference time and the appropriate number of machines to assign to an operator in weaving plants in the textile industry. Developed computer programme can be applied for any weaving plant with its conditions. Moreover, the effects of the different queue diciplines on system performance variables is analyzed. Subsequently, the queue dicipline that gives the minimum machine interference time is determined.