Taşlıcalı Yahyâ Bey'in eserlerinde eleştiri
Criticism in the works of Taşlıcalı Yahyâ Bey
- Tez No: 880859
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YELİZ YASAK PERAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Taşlıcalı Yahyâ, Eleştiri, 16. Yüzyıl, Taşlıcalı Yahyâ, Criticism, 16th Century
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
Bu çalışmada 16. yüzyıl şairlerinden olan Taşlıcalı Yahyâ Bey'in Türk edebiyatındaki eleştirel tutumu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Böylece 16. yüzyıl ve Klasik edebiyatta eleştirinin yeri ile ilgili yapılacak inceleme ve değerlendirme çalışmalarına katkıda bulunmak amaçlanmıştır. Çalışma bir giriş ile üç ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın“Giriş”bölümünde eleştiri hakkında genel mahiyette bilgi verilmiştir. Birinci bölümde“Taşlıcalı Yahyâ Bey'in Hayatı, Sanatı ve Eserleri ”ve Taşlıcalı Yahyâ Bey'in nasihat üslubu verilmiş ve yapılan çalışmalar üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde Taşlıcalı Yahyâ Bey'in eserlerinden yola çıkılarak elde edilen“olumsuz eleştiriler”çeşitli başlıklar altında sınıflandırılmış ve alt başlıklar oluşturulup ilgili beyitler ile desteklenmiştir. Üçüncü bölümde Taşlıcalı Yahyâ Bey'in eserleri doğrultusunda elde edilen“olumlu eleştiriler”çeşitli başlıklar altında sınıflandırılmış ve alt başlıklar oluşturulup tanık beyitler ile desteklenmiştir.“Sonuç”bölümünde Taşlıcalı Yahyâ Bey'in eserlerinden elde edilen veriler hakkında genel bir değerlendirme yapılmış ve bu verilerden hareketle tablolar oluşturularak bir sonuç elde edilmeye çalışılmıştır.“Kaynakça”kısmında çalışma hazırlanırken kullanılan kaynaklar alfabetik sırayla sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to elucidate the critical stance of Taşlıcalı Yahyâ Bey, a 16th-century poet, within Turkish literature. Thus, it intends to contribute to the research and evaluation studies concerning the role of criticism in the 16th century and Classical literature. The study consists of an introduction and three main sections. The“Introduction”section provides general information about criticism. The first section,“Life, Art, and Works of Taşlıcalı Yahyâ Bey,”outlines his advice-giving style and focuses on the studies conducted on him. In the second section,“negative criticisms”derived from Taşlıcalı Yahyâ Bey's works are classified under various headings, and subheadings are created and supported with relevant couplets. The third section categorizes the“positive criticisms”obtained from Taşlıcalı Yahyâ Bey's works under different headings, and subheadings are formed and supported with testimonial couplets. In the“Conclusion”section, a general evaluation of the data obtained from Taşlıcalı Yahyâ Bey's works is conducted, and an attempt is made to reach a conclusion by creating tables based on these data. The“References”section presents the sources used in preparing the study in alphabetical order.