Toprakta organik maddenin fosforun bitkiye yarayışlılığına etkisi
The Effect of the organic substance in soil phosphorus availability by plants
- Tez No: 88102
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEMAL YALÇIN GÜLÜT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Organik madde, fosfor, humin asitleri, kireçli topraklar m, Phosphorus, Organic subtance, Humic acids, alkali soils IV
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ TOPRAKTA ORGANİK MADDENİN FOSFORUN BİTKİYE YARAY1ŞLILIĞINA ETKİSİ Selda ÇAĞLAR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TOPRAK ANABİLİM DALI Danışman: Yrd. Doç. Dr. Kemal Yalçın GÜLÜT Yıl: 1998, Sayfa 51 Jüri: Yrd. Doç.Dr. Y. Kemal GÜLÜT Prof. Dr. Zülküf KAYA Prof. Dr. Rıfat DERİCİ ÖZ Fosfor, toprakta organik ve anorganik bağlı olarak bulunur. Mineral toprakların üst kısmında organik fosfor içeriği % 25-65 arasında değişmektedir. Anorganik fosforun bir kısmı az ayrışmış topraklarda apatit, bir kısmı ise yeni oluşuklar şeklinde bulunur. Bitkiler toprakta bulunan fosforun büyük bir kısmını alamazlar. İşte bu organik bağlı fosforun enzimlerle çözülmesi gerekmektedir. Bu enzimler mikroorganizmalarda mikoriza hiflerinde bulunur ve bitki kökleri aracılığıyla ortaya çıkar. Rizosferde organik fosfor bileşiklerinin değişimi çok belirgindir. Toprakların organik madde içeriği ve organik bağlı fosforu arasında toprak biyolojisine bağlı bir ilişki bulunmaktadır. Organik maddenin kimyasal parçalanması sonucunda oluşan bileşikler topraktaki organik fosforla birleşerek, fosfor yarayışlılığını arttırdığı saptanmıştır. Birçok bilim adamının bulgularına göre, topraktaki humusun ekstraktlan, fosfatların yararlılığını arttırmaktadır. Organik maddenin fosfor alınımına etkisinin araştırılması, ülkemiz topraklan için oldukça önemli olmasına karşın, bu konuda ülkemizde yapılan çalışmalar oldukça azdır. Bu çalışma böyle bir gereksinmeyi karşılamaya yönelik olarak hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE EFFECT OF THE ORGANIC SUBSTANCE IN SOIL PHOSPHORUS AVAILABILITY BY PLANTS Selda ÇA?LAR DEPARTMENT OF SOIL INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Kemal Yalçın GÜLÜT Yıl: 1998, Sayfa 51 Jury: Yrd. Doç.Dr. Y. Kemal GÜLÜT Prof. Dr. Zülküf KAYA Prof. Dr. Rıfat DERİCİ ABSTACT Phosphorus exists as organic and inorganic forms in soils. In the top layer of mineral soils, the content of organic phosphorus varies between 25- 65 % of the total phosphorus. In the less weathered soils, some portion of inorganic phosphorus exists as apatite, the few part as recently formed compounds. The availability of P to the crop further depends on the distribution of P in the soil, the activity and distribution of roots in the soil, and the conditions prevailing in the rhizosphere. Associations of roots with mycorrhizae may increase the P use efficiency. There is a corhelation the quantity of organic matter in soils and the organicaly bound phosporus. Both of them depend on the biology of the soil. The studies on phosphorus which is one of the three essential macronutrients for plants have great importance in soil fertility.