Aksaray kenti geleneksel kent merkezinde yaşam kalitesi araştırması
Quality of life research in the traditional city center of Aksaray
- Tez No: 881031
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEŞE YILMAZ BAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Yaşam Kalitesi, Kentsel Yaşam Kalitesi, Kent Merkezi, Aksaray, Quality of Life, Quality of Urban Life, City Center, Aksaray
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Şehir Planlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Siyasi, politik, kültürel, ekonomik, toplumsal, sosyal süreçleri içeren kentlerin planlanma sürecinde de karşımıza çıkan yaşam kalitesi kent, çevre ve mekân üzerinde yoğunlaşarak kentsel yaşam kalitesini oluşturmaktadır. Söz konusu kavramla ilgili ulusal ve uluslararası çalışmalara bakıldığında ülkelerin sosyal, kültürel, ekonomik özelliklerinin faklı olmasından dolayı bu kavramın ortak göstergelerle belirlenmesini zorlaştırmakta ve farklı parametrelerle açıklanmaktadır. Kentsel yaşam kalitesi ile ilgili bir çalışma yapılmadığı belirlenen Aksaray geleneksel kent merkezinde yaşam kalitesi düzeyinin tespitine yönelik bir çalışma konusu belirlenerek araştırma alanının bu bağlamda değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Kentsel yaşam kalitesi kriterlerinden olan aidiyet, kimlik, okunabilirlik, güvenlik, yürünebilirlik, sürdürülebilirlik, ulaşılabilirlik, işlevsellik kavramları üzerinden biçimlenen çalışmada bu parametrelerin kent merkezini kullanmada nasıl bir rol oynadığı, kullanıcı için neden önemli olduğu, Aksaray kent merkezinde kentsel yaşam kalitesinin nasıl oluşup şekillendiği ve hangi düzeyde olduğu çalışmanın amaçları arasındadır. Bu çalışma Aksaray geleneksel kent merkezinin yaşam kalitesi düzeyinin tespit edilmesinde ve özgün bir araştırmaya sahip olmasının yanında bilimsel çalışmalara yol gösterici olabilmesi yönüyle de ayrı bir öneme sahiptir. Çalışmanın yönteminde çeşitli analizler, bilgisayar uygulamaları, literatür taramasından yararlanılmış ve anket yapılmıştır. Çalışmada IBM SPSS 22.0 programından ve frekans analizinden faydalanılmıştır. Tüm bu veriler ışığında çalışma kapsamında çeşitli bulgular elde edilmiş ve belirlenen hipotezlerin doğruluğu test edilmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The concept of quality of life evaluates life from different dimensions, such as the uncontrolled growth of cities, problems in accessing climatic and natural reseparation of sources because of urbanization, the inability of the infrastructure to meet the needs of the city and the separation. The concept of quality of life focuses on the city, environment and space, and includes political, political, cultural, economic, social and social processes, and it also appears in the planning process of cities. National and international studies on the concept in question, it is seen that the social, cultural and economic characteristics of the countries are different, making it difficult to determine this concept with common indicators and explained with different parameters. The research conducted on to determine the level of quality of life in Aksaray traditional city center as the study area; It was carried out through the concepts of belonging, identity, readability, security, walkability, sustainability, accessibility and functionality. The aims of the study are to determine what role the parameters play in the use of the city center, why it is important for the user, how the quality of urban life in Aksaray city center is formed and at what level it is. The method of the study used various analyses, computer applications, literature review and a survey. IBM SPSS 22.0 program and frequency analysis were used in the study. In the light of all these data, various findings were obtained within the scope of the study and the accuracy of the determined hypotheses was tested. Various suggestions have been presented in line with the results obtained.