Dağ köylerinde geleneksel dokunun turizm amaçlı değerlendirilmesi: Niğde ili Maden Köy örneği
Evaluation traditional structure in mountain villages for touristic purposes: Niğde Maden Köy sample
- Tez No: 88104
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF GÜRÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Ekoturizm, Dağ Turizmi, Yöresel Mimari, Turizm Amaçlı Yenileme, Tarihi Çevre ve Doğa koruma. III, Tourism, Ecotourism, Mountain Resorts, Vernacular Architecture, Touristic Renovation, Historical and Enviromental Protection. IV
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ DAĞ KÖYLERİNDE GELENEKSEL DOKUNUN TURİZM AMAÇLI DEĞERLENDİRİLMESİ : NİĞDE İLİ, MADEN KÖY ÖRNEĞİ Pelin ÜNVER ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MİMARLIK ANABİLİM DALI DANIŞMAN : Doç. Dr. Yusuf GÜRÇINAR Yıl: 1998, Sayfa: 92 Jüri : Doç. Dr. Erkin ERTEN (Çukurova Üniversitesi Müh. Mim. Fak. Mim. Böl. Ögr. Üyesi) Yard. Doç. Dr. Levin ÖZGEN (Çukurova Üniversitesi Müh. Mim. Fak. Mim. Böl. Ögr. Üyesi) Bu çalışmada, kültürel ve doğal çevrelere yönelen turizm potansiyeli ortaya konmuş ve bu potansiyelin mevcut kırsal yerleşimler kullanılarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Örnek alan çalışması ile ele alman Maden Köy'ün tarihi, doğal, sosyo ekonomik özellikleri ve yerleşim yapısı analiz edilerek yerleşimin turistik potansiyeli belirlenmiştir. Turizm amaçlı kullanım için yörenin doğal ve kültürel yapışma ağırlık veren“ekoturizm”e dayanan, konaklamaların ufak çaplı aile pansiyonlarında yapıldığı bir turizm modeli önerilmiştir. Önerilen fiziksel ve kuramsal değişikliklerle Maden Köy'de geleneksel yerleşim ünitelerinin, iç ve dış turizme hizmet verebilecek şekilde kullanım olanakları ortaya çıkartılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc THESIS EVALUATION TRADITIONAL STRUCTURE IN MOUNTAIN VILLAGES FOR TOURISTIC PURPOSES: Nİ?DE MADEN KÖY SAMPLE Pelin ÜNVER DEPARTMENT OF ARCHITECTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assoc. Prof. Yusuf GÜRÇINAR Year: 1998, Pages: 92 Jury : Assoc. Prof. Erkin ERTEN (Çukurova Universty Eng. Arch. Fac. Arch Dept.) Assoc. Prof. Levin ÖZGEN (Çukurova Universty Eng. Arch. Fac. Arch. Dept.) In this master thesis, tourism potential directed to cultural and natural environment is brought up and it is aimed to appraise this potential by dealing with existing country settlements. In sample 'settlement' study by analysing historical, natural and socioeconomic and settlement sturucture of Maden Köy, touristic potential of settlement is determined. For use of touristic purposes, a tourism model mat stay related to ecotourism which give importance to place's natural and cultural sturucture are done at little family pensions is proposed. In maden village settlement units been offered that will help to the domestic or international tourism by using the physical and theorical revisions.