Metan yakıtının ön ısıtma ve akustı̇k zorlama altında yanmasının deneysel ı̇ncelenmesı̇
Experimental investigation of methane fuel combustion under preheating and acoustic forcing
- Tez No: 881097
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELİM TANGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uçak Mühendisliği, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ön ısıtma, Akustik zorlama, Metan, Emisyon, Yanma, Preheating, Acoustic Forcing, Methane, Flame Instability, Emission, Combustion
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uçak Gövde Motor Bakım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uçak Mühendisligi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
İçten yanmalı motorlar ve gaz türbinleri, elektrik ve termal enerji üretmek için kömür kökenli metan gazı kullanmaktadır. Normal sıcaklık ve basınç değerlerinde gaz halinde bulunan metan, kokusuzdur. Doğalgazın bir bileşenidir ve önemli bir yakıttır. Bu çalışmanın amacı farklı ön ısıtma ve termo-akustik zorlama altında metan gazına ait emisyon, sıcaklık, basınç ve parlaklık yoğunluğu değerlerini incelemektir. Bu amaçla metan gazı 0 0C, 100 0C, 200 0C ve 300 0C ön ısıtma koşulları altında test edilmiştir. Ek olarak yanma neticesinde oluşan alev yanma odasının alt akışında bulunan ve her iki tarafa simetrik olarak yerleştirilen iki özdeş hoparlör tarafından 90 Hz, 160 Hz, 330 Hz frekans değerlerinde termoakustik olarak zorlandı. Alevin dinamik davranışı; statik basınç, parlaklık yoğunluğu ve anlık alev görüntüleri ölçülerek belirlendi. Ön ısıtmanın sonucu olarak alev boyunda ve hızında artma gözlenirken, termoakustik zorlama altında geri parlama gözlendi.
Özet (Çeviri)
Internal combustion engines and gas turbines use coal-derived methane gas to generate electricity and thermal energy. Gaseous methane is odorless at normal temperatures and pressures. It is a component of natural gas and is an important fuel. The aim of this study is to investigate the emission, temperature, pressure and brightness intensity values of methane gas under different preheating and thermo-acoustic forcing. For this purpose, methane gas was tested under 0 0C, 100 0C, 200 0C and 300 0C preheating conditions. In addition, the flame formed as a result of combustion was thermoacoustically forced at frequencies of 90 Hz, 160 Hz, 330 Hz by two identical loudspeakers symmetrically placed on both sides downstream of the combustion chamber. The dynamic behavior of the flame was determined by measuring static pressure, glow intensity and flame snapshots. While an increase in flame length and velocity was observed as a result of preheating, backflaring was observed under thermoacoustic forcing.