Apikal periodontitis ile ilişkili ekstraradiküler ve intraradiküler enfeksiyonlardaki mikrobiyotanın incelenmesi
Investigation of microbiota in extraradicular and intraradicular infections associated with apical periodontitis
  1. Tez No: 881135
  2. Yazar: BETÜL BURCU ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEYDA ERŞAHAN EROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Apikal periodontitis, ekstraradiküler mikrobiyota, enflamatuvar biyobelirteç, intraradiküler mikrobiyota, MMP-9, Apical periodontitis, extraradicular microbiota, inflammatory biomarker, intraradicular microbiota, MMP-9
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Kronik apikal periodontitis (AP), periodontal doku ve alveolar kemik kaybıyla seyreden enflamatuvar bir hastalıktır. AP'li dişlerin endodontik tedavi başarı oranının vital dişlerinkinden daha düşük olduğu bildirilmiştir. Bu başarısızlıkta intraradiküler karmaşık mikrobiyota ve kökün dış yüzeyindeki ekstraradiküler alanda konumlanmış mikrobiyota olumsuz rol oynamış olabilir, ancak bu mikrobiyota ile ilgili az sayıda çalışma bulunmaktadır. AP genellikle asemptomatik ilerlediğinden, sıklıkla rutin radyografik muayenelerde saptanmaktadır. Ancak bu radyografik bulgulara dayanılarak AP hastalığının şiddeti kesin olarak ortaya konamamaktadır. AP patogenezinde ana etmen mikrobiyal faktörlerin neden olduğu enflamatuvar süreç olmasına karşın, klinik rutin değerlendirmelerde enflamatuvar biyobelirteçlerin kullanımı oldukça sınırlı olmuştur. Bu nedenle, çalışmanın birinci amacı geniş periapikal lezyona sahip nekrotik pulpalı dişlerde intraradiküler mikrobiyota ve ekstraradiküler mikrobiyota arasındaki farklılıkları belirlemektir. İkinci amacı ise AP patogenezinde ana etmen olan mikrobiyal faktörleri, AP hastalığının şiddetini tanımlayabilecek enflamatuar biyobelirteçler ile değerlendirmektir. Çalışmamıza bölümümüze başvuran periapikal lezyona sahip dişlerine çekim endikasyonu konmuş, 18-60 yaş aralığındaki 60 hasta dahil edilmiştir. Herhangi bir lokal veya sistemik enflamatuar hastalığı bulunan hastalar çalışmaya dahil edilmemiştir. Çalışmanın ikinci kısmı için ise 60 AP'li hastaya ilaveten, sistemik ve oral yönden sağlıklı olan 30 gönüllü kontrol grubu olarak seçilmiştir. TNF-α seviyeleri AP grubunda kontrol grubundan daha yüksek bulunurken, MMP-9 seviyeleri daha düşük bulundu (sırasıyla p=0.0264 ve p=0.0146). AP'li dişin intraradiküler ve ekstraradiküler bölgesinden alınan örneklerde izole edilen ana bakteri türlerinde farklılık bulunmadı (p=0.714). AP'li dişin kanal içi bölgesindeki ana bakteri türleri, ekstraradiküler bölgedeki ana bakteri türleriyle benzerdir. AP'li dişin patofizyolojisi, intraradiküler ve ekstraradiküler bölgelerdeki bakteri türlerinden bağımsız olarak düşük MMP-9 ve yüksek TNF-α ile ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
Apical periodontitis (AP) is an inflammatory disease characterized by periodontal tissue and alveolar bone loss. The endodontic treatment success rate of teeth with AP has been reported to be lower than that of vital teeth. Intraradicular complex microbiota and microbiota located in the extraradicular area on the outer surface of the root may play a negative role in this failure, but there are few studies related to this microbiota. As AP often progresses asymptomatically, it is frequently detected through routine radiographic examinations. However, the severity of AP disease cannot be conclusively determined based on these radiographic findings. Despite the inflammatory process in AP pathogenesis being primarily caused by microbial factors, the use of inflammatory markers in routine clinical assessments has been limited. Therefore, the first aim of the study is to determine the differences between intracanal microbiota and extraradicular microbiota in teeth with large periapical lesions and necrotic pulps. The second aim is to evaluate the microbial factors, the main agents in AP pathogenesis, with inflammatory markers that can define the severity of AP disease. Sixty patients aged between 18-60 with teeth diagnosed with periapical lesions and extraction indication at our clinic were included. Patients with any local or systemic inflammatory diseases were not included in the study. For the second part of the study, in addition to the 60 patients with AP, 30 healthy volunteers without systemic and oral inflammatory diseases were selected as a control group. TNF-α levels were found to be higher in the AP group compared to the control group, while MMP-9 levels were lower (p=0.0264 and p=0.0146, respectively). There was no difference in the isolated main bacterial species from samples taken from the intracanal and extraradicular regions of AP teeth (p=0.714). The main bacterial species in the intracanal region of AP teeth are similar to those in the extraradicular region. The pathophysiology of AP teeth is associated with low MMP-9 and high TNF-α independent of bacterial species in intracanal and extraradicular regions.