Akaryakıt vergi kaçakçılığı
Fuel tax evasion
- Tez No: 881280
- Danışmanlar: PROF. DR. CENKER GÖKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Akaryakıt, Akaryakıt Kaçakçılığı, Vergilendirme, Vergi Kaçakçılığı, Fuel, Fuel Smuggling, Taxation, Tax Evasion
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Kaçakçılık, ülkemizde başta Türk Ceza Kanunu, Vergi Usul Kanunu ve Gümrük Kanunu olmak üzere birçok yasal düzenlemenin konusu içerisine girse de kaçakçılığın temel kanunu 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunudur. Bu kanun kaçakçılık suçları ile mücadelenin hukuki yönünü, izlenecek usul ve esasları ortaya koymaktadır. Çalışmamızın esas konusunu 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nda yer alan düzenlemeler oluşturması sebebiyle yalnızca VUK'ta yer alan düzenlemelere yönelik inceleme ve eleştiriler yapılacaktır. Kamu gelirlerinin en önemli kaynaklarından birinin vergiler olması ve akaryakıtın da yüksek vergi içermesi sebebiyle kamu finansmanı açısından vazgeçilmez bir kalemdir. Akaryakıt kaçakçılığı, dünya genelinde önemli bir sorundur ve ülkeler için ciddi ekonomik, sosyal ve çevresel riskler ile beraber kamu güvenliği ve kamu sağlığı için de büyük risk oluşturur. Özellikle enerji kaynaklarının önemi ve değeri arttıkça, kaçakçılık faaliyetleri de artmaktadır. Bu durum kamunun zarara uğramasına yol açmaktadır. Akaryakıt kaçakçılığı ülkemiz için de önemli sorunlarından biridir. Bu çalışma ile akaryakıt kavramı ile başlayarak ülkemiz için akaryakıtın önemini, akaryakıt üzerinden alınan vergiler ve bu vergilerin amacını, akaryakıt üzerinden yapılan akaryakıt kaçakçılığı ve buna bağlı olarak vergi kaçakçılığını, akaryakıt üzerinden alınan vergilerin kaçırılması sonucu ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntıları, bu ekonomik sıkıntıları önlemek amacıyla 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nda yapılan düzenlemeleri ve bu düzenlemelerin sebepleri ile düzenlemenin ileride doğurabileceği sorunlar tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Smuggling, despite being addressed in various legal regulations in our country, such as the Turkish Penal Code, Tax Procedure Law, and Customs Law, is primarily governed by Law No. 5607 on the Prevention of Smuggling. This law outlines the legal aspects, procedures and principles of combating smuggling offenses. Given that the main focus of our study is on the regulations found in Article 213 of the Tax Procedure Law, the examination and critiques will be directed solely towards the provisions contained in this law. Taxes constitute a crucial source of public revenue, and due to the high taxation of fuel, it is an indispensable component for public finance. Fuel smuggling poses a significant global challenge, carrying substantial economic, social, and environmental risks for countries, along with posing a major threat to public safety and health. Particularly as the importance and value of energy resources increase, smuggling activities tend to escalate, resulting in financial losses for the public. Fuel smuggling is also a significant issue in our country, contributing to various problems. This study initiates with an exploration of the concept of fuel and then delves into the importance of fuel in our country, the taxes levied on fuel and their purposes, fuel smuggling and its connection to tax evasion, the economic challenges faced in our country due to the evasion of taxes on fuel, the amendments made to Article 213 of the Tax Procedure Law to address these economic challenges, and the reasons behind these amendments. Furthermore, the potential problems that may arise from these regulations in the future will be discussed.