Adalet temelli halkla ilişkiler yaklaşımı: Dezavantajlı grupların aktivist unsurları için yeni bir halkla ilişkiler perspektifi
The justice-based public relations approach: A new public relations perspective for activist elements of disadvantaged groups
  1. Tez No: 881279
  2. Yazar: OBEN HÜSEYİN SAZANER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH KESKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Halkla ilişkiler, Dezavantajlı Gruplar, Adalet Temelli Halkla İlişkiler Yaklaşımı, John Rawls, Çerçeveleme Analizi, Aktivist Halkla İlişkiler, Public Relations, Disadvantaged Groups, Justice-Based Public Relations Approach, John Rawls, Framing Analysis, Activist Public Relations
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 352
Özet
Günümüz toplumsal dünyasının sanayi sonrası bir toplum tipini deneyimlediğini ileri süren sosyal teorilere uyumlu biçimde 2000'li yıllardan bu yana halkla ilişkiler araştırmalarının seyri tedricen çeşitlilik göstermektedir. Bu süreçte odağını yalnızca örgütlere yönelten halkla ilişkiler yaklaşımları biricik olma özelliklerini kaybetmeye başlamış ve halkla ilişkilerin toplumsal-kültürel boyutuna vurgu yapan araştırma gündemleri alanda daha fazla görünür hale gelmiştir. Sadece örgütlerin değil kamuların da halkla ilişkiler faili olabileceğini savlayan söz konusu sosyo-kültürel paradigma tezin teorik çıkış noktasını teşkil etmektedir. Halkla ilişkileri kültürel ve toplumsal bir pratik olarak ele alan bu tez çalışması toplumun dezavantajlı gruplarının halkla ilişkilerden nasıl yararlandıklarını ve kamusal iletişimde hangi kavramları öne çıkardıklarını konu edinmektedir. Bu doğrultuda örneklem içerisine dahil edilen dezavantajlı grupların aktivist unsurlarının kendi kendilerini nasıl çerçeveledikleri çerçeveleme ve içerik analizleri vasıtasıyla incelenmiştir. Aktivist grupların kamusal destek ve meşruiyet için kendi temel ajandalarının yanında kültürel karşılığı yüksek evrensel değerlere dayanması gerektiğini iddia eden bu tez çalışması dezavantajlı gruplara adalet çerçevesi temelinde yeni bir halkla ilişkiler yaklaşımı önermektedir. Adalet Temelli Halkla İlişkiler Yaklaşımı olarak isimlendirilen bu model John Rawls'ün adalet teorisinin halkla ilişkilere tercüme edilmesiyle ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
The direction of public relations studies has gradually varied since the 2000s, in line with social theories that suggest today's social world experiences a post-industrial social type. In this process, public relations approaches that focus only on organizations have begun to lose their uniqueness, and research agendas that emphasize the socio-cultural dimension of public relations have become more visible in the field. The socio-cultural paradigm in question, which argues that not only organizations but also publics can be public relations agents, constitutes the theoretical starting point of the thesis. This thesis, which deals with public relations as a cultural and social practice, focuses on how disadvantaged groups in a society make use of public relations and which notions they highlight in public communication. In this regard, how the activist elements of the disadvantaged groups included in the sample framed themselves was examined through framing analysis and content analysis. This thesis claims that activist groups should rely on universal values with high cultural relevance in addition to their own primary agenda for public support and legitimacy and proposes a new public relations approach based on the frame of justice for disadvantaged groups. This model, called the Justice-Based Public Relations Approach, was created by adapting John Rawls' theory of justice into public relations.