Kelamın haber teorisi bağlamında Ebü'l Hüseyin El-Basrî'nin fıkıh usûlüne etkisi
The impact of Abu'l-Husayn Al-Basrî's figh method in the context of the kalam theory of news
  1. Tez No: 881295
  2. Yazar: ÜMMEHAN TİRYAKİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞABAN ALİ DÜZGÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kelâm, Usûl-i fıkıh, Haber, Epistemoloji, Ebü'l-Hüseyin el-Basrî, Kalam, Usul al-fiqh, News, Epistemology, Abu'l-Husayn al-Basr
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 394
Özet
Kelâmi epistemolojinin fıkıh usûlüne yansıması, kelâmi öncüllerin fıkıh usûlü üzerindeki etki alanlarından biridir. Çalışmamızda, söz konusu yansıma Muʻtezile âlimlerinden olan Ebü'l-Hüseyin el-Basrî'nin (ö. 436/1044) Kitabu'l-Muʻtemed isimli eserinde ele aldığı haber teorisi bağlamında incelenerek tespit edilmeye çalışılacaktır. Zira el-Basrî, son dönem Mu'tezili bilginlerin önemli kelâmcılarından biri olmakla birlikte felsefe-kelâm çizgisinin ağır bastığı müteahhir kelâmcıların da atıfta bulunduğu önemli bir şahsiyettir. Kelâmi epistemolojinin usûl-i fıkıh üzerindeki etkisini haber teorisi bağlamında incelememizin nedeni İslâm düşüncesinin temel bilgi kaynakları olan Kur'ân, sünnet ve icmânın haber teorisiyle temellendirilmesi ve dolayısıyla ilk dönemlerden itibaren İslâm bilginleri tarafından teorik zeminde tartışılagelmesindendir. Konuyla ilgili izini sürdüğümüz elBasrî de hocası Kâdî Abdülcebbâr'ın (ö. 415/1025) ortaya koyduğu haber teorisini kelâmi öncülleri temel alarak sistematize etmiş ve kendinden sonraki usûlcülere kaynaklık etmiştir. Çalışmada başta müellifimizin eseri olmak üzere klasik dönem bilginlerinin haber meselesini nasıl ele aldığı mercek altına alınmış el-Basrî'nin fıkıh usulü literatürüne katkısı değerlendirilmiştir. Karşılaştırma, analiz, sentez, tenkit ve değerlendirme metotları kullanılarak ortaya çıkan görüşlerin kelâmi öncüllerden ne kadar etkilenip etkilenmediği tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırmanın neticesinde el-Basrî'nin usûl-i fıkıhın pek çok meselesinde olduğu gibi epistemolojik yapısında da kelâmı merkeze alan bir yaklaşım sergilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The reflection of kalam epistemology on the methodology of fiqh is one of the areas of influence of theological premises on fiqh methodology. In our study, this reflection will be examined in the context of the theory of news discussed by Abu'l-Husayn al-Basrî (d. 436/1044) in his work titled Kitabu'l-Muʻtemed. Al-Basrî is not only one of the prominent theologians of the late Mu'tazili scholars, but also an important figure referenced by later theologians, especially those in the philosophy-theology tradition. The reason we examine the influence of kalam epistemology in the context of the theory of news is due to the fact that the foundational sources of Islamic thought—Qur'an, Sunnah, and consensus—are established through the theory of news and have thus been theoretically discussed by Islamic scholars since the early periods. Abu'l-Husayn al-Basrî, whom we focus on, systematized the theory of news put forward by his teacher Kâdî Abdülcebbâr (d. 415/1025) based on theological premises and became a source for subsequent scholars in the field of usul al-fiqh. In this study, the treatment of the news issue by classical period scholars, particularly the work of our author, will be examined. Using methods of comparison, analysis, synthesis, criticism, and evaluation, we will determine the extent to which the views that emerged were influenced by kalam. The research concluded that al-Basrî displayed an approach that centered on kalam in his epistemological structure, similar to many issues in usul al-fiqh.