Ma'rûf er-Rusâfi'nin şiirlerinde toplumsal konular
Social issues in Ma'ruf al-Rusafi's poems
  1. Tez No: 881296
  2. Yazar: RUKİYE ALTINDİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FARUK TOPRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Modern Arap Şiiri, Irak Edebiyatında Şiir ve Şair, Ma'rûf er- Rusâfî, Modern Arabic Poetry, Poetry and Poets in Iraqi Literature, Ma'ruf al-Rusafi
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışma, Iraklı şair Ma'rûf er-Rusâfî'nin divanındaki toplumsal temalı şiirleri üzerinedir. Çalışmanın amacı, Irak'ta Modern Arap Edebiyatının önde gelen temsilcilerinden biri olarak kabul edilen Ma'rûf er-Rusâfî'nin divanındaki toplumsal temalı şiirlerini analiz etmek ve iletmek istediği mesajı okuyucuya sunmaktır. Ma'rûf er-Rusâfî, Modern Arap Edebiyatı'nın Irak'taki önemli bir figürü olarak kabul edilir. Ancak, onun eserleri hakkında ülkemizde çok az çalışma yapıldığı gözlemlenmektedir. Giriş ve dört bölümden oluşan olan bu çalışmanın giriş bölümünde kısaca Irak hakkında bilgi verilmektedir. Çalışmanın birinci bölümünde, XVI. Yüzyıldan itibaren Irak'ın tarihi ele alınarak Irak Türkleri, Irak kültür ve medeniyeti, Irak edebiyatı ile Irak'ta eğitim-öğretim konuları incelenmektedir. İkinci bölümde Modern Arap Şiiri, önde gelen çağdaş Iraklı şairler ve modern Irak şiiri ele alınmakta olup , üçüncü bölümde ise, Ma'rûf er- Rusâfî 'nin hayatı, eserleri ve edebi kişiliği incelenmektedir. Çalışmanın son bölümünde, Ma'rûf er- Rusâfî'nin şiirlerindeki toplumsal temalara değinilerek şiirlerinden çevirilere yer verilmekte ve söz konusu çevirilere ilişkin değerlendirmeler yapılmaktadır. Bu çalışmanın Arap Edebiyatıyla ilgili yapılan önceki araştırmalara katkı sağlaması ve gelecekte yapılacak çalışmalara da örnek olması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the socially themed poems in the diwan of the Iraqi poet Ma'ruf al-Rusafi. The aim of the study is to analyze the socially themed poems in Ma'ruf al-Rusafi's diwan, who is regarded as one of the prominent representatives of Modern Arabic Literature in Iraq, and to present the message he intended to convey to the reader. Ma'ruf al-Rusafi is considered a significant figure in Modern Arabic Literature in Iraq. However, it is observed that very few studies have been carried out on his works in our country. This study is composed of an introduction and four chapters. The introduction briefly provides information about Iraq. The first chapter examines Iraq's history starting from the 16th century, the Iraqi Turks, Iraq's culture and civilization, Iraqi literature and education in Iraq. The second chapter discusses Modern Arabic Poetry, leading contemporary Iraqi poets, and modern Iraqi poetry. In the third chapter, the life, works, and literary personality of Ma'ruf al-Rusafi are examined. The final chapter addresses the social themes in Ma'ruf al-Rusafi's poems, includes translations of some of his poems, and provides evaluations of these translations. This study aims to contribute to previous research on Arabic Literature and serve as an example for future studies.