Ceza muhakemesi kanunu kapsamında cumhuriyet savcısının yetki,görev ve sorumlulukları
Powers, duties and responsibilities of the public prosecutor within the scope of the criminal procedure law
- Tez No: 881477
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET HULUSİ AKKAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Ceza yargılaması, Cumhuriyet savcısı, soruşturma, ceza, delil, Criminal trial, Public prosecutor, investigation, punishment, evidence
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Bir ülkede yaşayan insanların toplumsal açıdan kendilerini güvende hissedebilmelerinin en önemli nedeni şüphesiz ki devletin cezalandırma yetkisinin bulunmasıdır. Bir hukuk devletinde devletin cezalandırma yetkisinin başrolünde ise Cumhuriyet savcısı yer almaktadır. Zira Cumhuriyet savcısı etkin ve başarılı bir soruşturma yürüttüğü takdirde kişilerde de suç işleyen kişinin cezalandırılacağına ilişkin güven duygusunun oluşacağı şüphesizdir. Kovuşturma evresinde de Cumhuriyet savcısının yetkileri olmakla birlikte özellikle soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısı önemli yetkilerle donatılmıştır. Dolayısıyla bu çalışmada Cumhuriyet savcısının yetki, görev ve sorumlulukları Ceza Muhakemesi Kanunu kapsamında bir bütün olarak değerlendirilmekle birlikte özellikle soruşturma evresindeki yetki, görev ve sorumlulukları üzerinde durulmuştur. Bu kapsamda çalışmamızda öncelikle savcılık kurumundan ve savcılık kurumunun tarihsel gelişiminden bahsedilmiş, ceza yargılamasında savcılık kurumunun neden önemli olduğuna ilişkin açıklamalara yer verilmiştir. Ardından ceza muhakemesi sistemleri Cumhuriyet savcısının görevleri ile ilişkilendirilerek açıklanmıştır. Devamında ise savcılık kurumunun hukuki niteliği ve özelliklerinden bahsedilerek Cumhuriyet savcısının bağımsızlığı ve tarafsızlığı üzerine öğretide yer alan farklı görüşlere ilişkin değerlendirmelerde bulunulmuştur. Ardından soruşturma evresinin başlangıcından bahsedilerek Cumhuriyet savcısının etkin bir soruşturma yürütebilmek adına bu evredeki yetki ve sorumlulukları, delillerin toplanması ve bu delilleri değerlendirme yetkisiyle birlikte Cumhuriyet savcısının verebileceği kararlar açıklanmıştır. Bu kapsamda etkin bir soruşturma yürütülmesinin kişilerin hangi hakları ile ilişkili olduğu irdelenmiş ardından Cumhuriyet savcısının başvurabileceği koruma tedbirleri üzerinde durulmuş ve koruma tedbirlerine ilişkin olarak uygulamadaki sorunlu noktalara değinilmiştir. Son olarak ise Cumhuriyet savcısının kovuşturma evresindeki konumundan, yetki, görev ve sorumluluklarından bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
Undoubtedly, the most important reason why people can feel socially secure in a country is that the state has the authority to punish. In a state governed by the rule of law, the public prosecutor plays the leading role as the state's penal authority. There is no doubt that if the public prosecutor conducts an effective and successful investigation, people will also have a sense of confidence that the person who has committed a crime will be punished. Although the public prosecutor also has powers during the prosecution phase, the public prosecutor is equipped with important powers, especially during the investigation phase. Therefore, this study evaluates the powers, duties and responsibilities of the Public prosecutor as a whole within the framework of the Criminal Procedure Law, but focuses in particular on the powers, duties and responsibilities of the public prosecutor during the investigation phase. In this context, in our study, first of all, the institution of the prosecutor's office and its historical development were mentioned. In addition to this, explanations were given about why the institution of the prosecutor's office is important in criminal proceedings. Subsequently, the criminal procedure systems were explained in relation to the duties of the Public prosecutor. In the continuation, by mentioning the legal nature and characteristics of the institution of the public prosecutor's office, evaluations were made regarding the different opinions contained in the doctrine on the independence and impartiality of the public prosecutor. Then, by mentioning the beginning of the investigation phase, the powers and responsibilities of the Public prosecutor at this stage in order to conduct an effective investigation, the collection of evidence and the decisions that the Public prosecutor can take together with the authority to evaluate this evidence are explained. In this context, the rights of individuals related to the conduct of an effective investigation were examined, and then the protection measures that the public prosecutor can apply were highlighted as well as the problematic points in the implementation of protection measures. Finally, the role of the public prosecutor in the prosecution phase was discussed along with an overview of their powers, duties and responsibilities.