COVİD 19 tedbirlerinin hukuk devleti bağlamında değerlendirilmesi
Evaluation of COVİD 19 measures in the context of the rule of law
- Tez No: 881496
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAKUP LEVENT KORKUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Covid 19, Genel Sağlığın Korunması, Hukuk Devleti, Sağlık Hakkı, Temel Hak ve Hürriyetlerin Sınırlanması, Covid 19, The Right to Protection of Health, Rule of Law, Right to Health, Limitation of Fundamental Rights
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 312
Özet
Bu çalışma temel hak ve hürriyetlerin sınırlandırılmasını gerekçelendiren meşru amaçlardan biri olarak genel sağlığın korunması meselesini hukuk devleti ideali perspektifinden Covid 19 tedbirleri özelinde iki farklı ülke uygulamasını inceleyerek ele almaktadır. Bu bağlamda ilk bölümde hukuk devleti ve korunan hak olan sağlık hakkı ele alınmıştır. İkinci bölümde ise korumanın gerekçesi olan genel sağlığın korunması meselesi izah edilmiştir. Üçüncü ve dördüncü bölümde ise Türkiye ve İngiltere'de genel sağlığın korunması meşru amacıyla müdahale edilen haklar ayrı ayrı incelenmiş ve hukuk devleti bağlamında değerlendirilmiştir. Beşinci bölümde hukuk devleti ile incelenen iki ülkenin uygulaması değerlendirilmiştir. Nihayet sonuç bölümünde ise her iki ülke uygulamaları ve insan hakları hukukunun genel prensipleri göz önünde bulundurularak istisna hali teorisi çerçevesinde pandemi sürecinin mevcut ve muhtemel etkileri muhakeme edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study delves into the complex question of how safeguarding public health can justify curbing fundamental rights and freedoms, examining the practices of Turkey and England in response to Covid 19 measures through the eye of the rule of law. Initially, it delves into the concepts of the rule of law and the right to health before exploring the complexity of safeguarding public health. The study examines the specific rights that were encroached upon in Turkey and England to support and maintain public health, evaluating these actions within the framework of legal principles, Furthermore, the study conducts an analysis of how the rule of law is applied in both countries, offering a comparative assessment of their respective approaches. Ultimately, the study has an overall glance on pandemic through the state of exception theory, considering the practices of Turkey and England alongside the fundamental principles of human rights law.