İmmünoteapi tedavisi uygulanan evre 4 küçük hücreli dışı akciğer kanserlerinde, sistemik immün-inflamatuar indeksin ve prognostik beslenme inedeksinin progresyonsuz sağkalım ve genel sağkalım üzerine etkisi nedir?
What is the effect of the systemic immune-inflammatory index and prognostic nutrition index on progression-free survival and overall survival in stage 4 non-small cell lung cancers which are used with immunotherapy treatment?
  1. Tez No: 881562
  2. Yazar: SİNAN ÇOLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERNA KÖMÜRCÜOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanseri, İmmünoterapi, Sistemik İmmün İnflamatuar İndeks, Prognostik Nütrisyonel İndeks, Prognoz, Non-Small Cell Lung Cancer, Immunotherapy, Systemic Immune Inflammatory Index, Prognostic Nutritional Index, Prognosis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Dr.Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Akciğer kanseri tüm dünyada en sık görülen ve en fazla ölümle sonuçlanan kanser türlerinden birisidir. Kronik sistemik inflamasyon ise kanser oluşumunda ve ilerlemesinde etkili olmanın yanı sıra antitümör bağışıklık yanıtını bozarak kanser etyopatogenezinde önemli rol oynar. İmmünoterapi (IT) kanser tedavisinde yeni bir tedavi yöntemi olarak yerini almış, hayatta kalma oranı ve süresini önemli derecede artırmıştır. Fakat immünoterapi (IT) tedavisi uygulanan hastaların tedavi yanıtları arasında farklılıklar vardır. Bizde bu çalışmamızda immünoterapi (IT) tedavisi uygulanan evre 4 küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK) hastalarının tedavi öncesi döneminde hesaplanan ve sistemik inflamasyonun belirteçleri olarak gösterilen sistemik immün inflamatuar indeks (SII) ve prognostik beslenme indeksinin (PNI) genel sağkalım (OS) ve progresyonsuz sağkalım (PFS) üzerindeki prognostik etkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma retrospektif kohort çalışması olarak planlanmıştır. 01/01/2022-01/03/2024 tarihleri arasında İzmir SBÜ Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniklerine başvuran evre 4 küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK) tanısı almış ve ikinci basamak tedavide immünoterapi (IT) uygulanan hastalar taranmıştır. İmmünoterapi (IT) tedavisi uygulanan hastaların tedaviye başlamadan önceki yedi gün içerisinde alınan laboratuvar değerleri (lenfosit sayısı, nötrofil sayısı, trombosit sayısı, serum albümini, C-Reaktif proteini, laktat dehidrojenaz) incelenerek sistemik immüninflamatuar indeksi (nötrofil x trombosit / lenfosit) ve prognostik beslenme indeksi (periferik kandaki 10 x serum albümin değeri (g/dL) + 0,005 x toplam lenfosit sayısı (mm3 başına)) hesaplandı. Sonrasında hastalar bir yıllık süre ile takip edilerek sistemik immün-inflamatuar indeksi (SII) ve prognostik beslenme indeksinin (PNI) genel sağkalım (OS) ve progresyonsuz sağkalım (PFS) üzerine prognostik etkisi araştırıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan 124 hastanın yaş aralığı 40-85 idi ve olguların 109'u erkek, 15'i kadındı. Takip sırasında hastaların 84'ünde (%68) progresyon görüldü. Çalışma sonlandığında dahil edilen hastaların 41'i (%33) eksitus oldu. 74 hasta adenokarsinom, 46 hasta skuamöz hücreli karsinom idi, 4 hastanın histopatolojik alt tipi belirlenemedi. 124 hastanın 68'inde PDL-1 testi yapılabildi. PDL-1 varlığı; 43 x hastada negatif, 10 hastada zayıf pozitif, 15 hastada güçlü pozitif idi. 56 hastada PDL1 varlığı teknik nedenlerden dolayı çalışılamadı. PDL-1 varlığı ile genel sağkalım ve progresyonsuz sağkalım arasında anlamlı ilişki saptanamadı. Genel sağkalım için ROC analizinde SII için cut-off değeri 1075 olarak belirlendi. (p:1075 olan, SII≤1075 olana göre genel sağkalım (OS) açısından multivariate hazard ratio'su 2.8 (95%CI / 1.3-6.2 / p:0.007) idi. Genel sağkalım (OS) için ROC analizinde PNI cut-off değeri 49.6 olarak belirlendi. (p49.6 olana göre genel sağkalım (OS) açısından multivariate hazard ratio'su 2.9 (95%CI / 1.3-6.4 / p:0.008) idi. Progresyonsuz sağkalım (PFS) için ROC analizinde PNI cut-off değeri 46.8 olarak belirlendi. PNI≤46.8 olan, PNI>46.8 olana göre progresyon olma durumunun unıvariate hazard ratio'su 1.9 (95%CI / 1.2-3.0 / p:0.006) idi. SII ile progresyonsuz sağkalım (PFS) arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Sonuç: Çalışmamızda tedavi öncesi SII ve PNI değerleri ikinci basamak tedavide immünoterapi (IT) uygulanan evre 4 küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK) tanılı hastalarda genel sağkalım (OS) için prognostik faktör olduğu gösterdik. Tedavi öncesi yüksek SII ve düşük PNI değerleri daha kısa genel sağkalım (OS) ile ilişkili olduğu, yine düşük PNI değeri daha kısa progresyonsuz sağkalım (PFS) ile ilişkili olduğu gösterildi. SII ve PNI değerlerinin hem düşük maliyetli olması ve hem de kolay ulaşılabilir olması nedeni ile immunoterapi (IT) alan küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK) olgularında prognozu belirlemek için kullanılabilecek markerlar olduklarını düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Aim: Lung cancer is one of the most common and most fatal cancer types in the world. Chronical systemic inflammation plays a significant role in both the formation and progression of cancer, while also disrupting the anti-tumor immune response, thus playing an important role in cancer etiopathogenesis. Immunotherapy has taken its place as a new treatment method in cancer treatment and has significantly increased the survival rate and duration. However, there are differences in the treatment responses of patients receiving immunotherapy treatment. In this study, we aimed to investigate the prognostic impact of the systemic immune inflammatory index and prognostic nutritional index, calculated during the pre-treatment period in patients with stage 4 non-small cell lung cancer (NSCLC) who underwent immunotherapy treatment, on overall survival and progression-free survival, which are shown as markers of systemic inflammation. Material and Method: This study was planned as a retrospective cohort study. Patients diagnosed with stage 4 non-small cell lung cancer who applied to Izmir Health Sciences University Dr Suat Eren Chest Diseases and Chest Surgery Training and Research Hospital between 01/01/2022-01/03/2024 and who received immunotherapy as a second-line treatment were screened. Laboratory values (lymphocyte count, neutrophil count, platelet count, serum albumin, C-Reactive protein, lactate dehydrogenase) taken within seven days before the start of treatment of patients receiving immunotherapy treatment are examined to calculate the systemic immuneinflammatory index (neutrophil x platelet / lymphocyte) and prognostic nutrition index (10 x serum albumin value (g/dL) in peripheral blood + 0.005 x total lymphocyte count (per mm3)). Afterwards, the patients were followed up for one year to investigate the prognostic effect of the systemic immune-inflammatory index and prognostic nutritional index on overall survival and progression-free survival. Findings: The age range of 124 patients included to study was 40-85 years old, with the sex distrubution of 109 male and 15 female. Progression was observed in 84 (68%) of the patients during the follow-up. When the study ended, 41 (33%) of the included patients died. 74 patients had adenocarcinoma, 46 patients had squamous cell carcinoma, and the histopathological subtype of 4 patients could not be determined. PDL-1 testing was performed in 68 of 124 patients. The PDL-1 level was negative in xii 43 patients, weakly positive in 10 patients, and strongly positive in 15 patients. In 56 patients, PDL-1 could not be assessed due to technical reasons. No significant relationship was detected between the presence of PDL-1 with overall survival and progression-free survival. In the ROC analysis for overall survival, the cut-off value for SII was determined as 1075 (p:1075 compared to those with SII≤1075 was 2.8 (95%CI / 1.3-6.2 / p:0.007). In the ROC analysis for overall survival, the PNI cut-off value was determined as 49.6 (p49.6 was 2.9 (95%CI / 1.3-6.4 / p:0.008). In the ROC analysis for progression-free survival, the PNI cut-off value was determined as 46.8. The univariate hazard ratio of progression in patients with PNI≤46.8 compared to those with PNI>46.8 is 1.9 (95%CI / 1.2-3.0 / p:0.006). No significant relationship was found between SII and progression-free survival. Conclusion: In our study, we showed that pre-treatment SII and PNI values are prognostic factors for overall survival in patients diagnosed with stage 4 non-small cell lung cancer and received immunotherapy as a second-line treatment. It has been shown that high SII and low PNI values before treatment are associated with shorter overall survival, also low PNI values are associated with shorter progression-free survival. We think that SII and PNI values can be use as a marker to determine prognosis in nonsmall cell lung cancer cases receiving immunotherapy, with the advantage of cost and accessibilty.