Stratejik iletişim yönetimi bağlamında popülist ve kutuplaştırıcı söylemler: 2023 Türkiye Cumhurbaşkanlığı Seçimleri İstanbul mitingleri örneği
Populist and polarizing discourses in the context of strategic communication management: the case of 2023 Turkish Presidential Elections Istanbul rallies
- Tez No: 881889
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELGİZ YILMAZ ALTUNTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Political Science, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kutuplaşma, popülizm, söylem analizi, stratejik iletişim, Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçimleri, Polarization, populism, discourse analysis, strategic communication, Turkish presidential elections
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Stratejik İletişim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Kutuplaşma, demokrasinin en belirgin tehditlerinden biridir ve bu çalışma, siyasi söylemlerin toplumdaki ayrışmayı nasıl derinleştirdiğini göstermektedir. Bu araştırma, Türkiye'de 2023 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri sürecinde Cumhur ve Millet İttifakları tarafından kullanılan kutuplaştırıcı söylemleri, söylem analizi ve eleştirel düzlemde incelemektedir. Araştırmanın amacı, siyasi kutuplaşmanın kültürel temellerini ve bu kutuplaştırıcı dilin stratejik iletişim yönetimi düzeyinde neden tercih edildiğini anlamaktır. Ayrıca, bu söylemlerin Türkiye'deki demokratik kültür üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Türkiye'nin seçim dönemlerinin, yeni siyasi dönemlerin başlangıcını temsil ettiği ve iktidar ile muhalefet arasındaki ilişkinin genellikle dışlayıcı bir doğada ilerlediği vurgulanmıştır. Araştırmanın bulguları, kutuplaştırıcı söylemlerin seçim dönemlerinde siyasi aktörler tarafından stratejik olarak kullanıldığını göstermektedir. Bu çalışma, Türkiye'deki siyasi kutuplaşmanın kültürel ve ideolojik temellerini anlamaya yönelik önemli bir katkı sağlamaktadır. Siyasi iletişim stratejilerinin ve kullanılan söylemlerin dikkatli bir şekilde analiz edilmesi, demokratik değerlerin korunması ve siyasi istikrarın sürdürülmesi açısından büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Polarization is one of the most apparent threats to democracy, and this study demonstrates how political discourses deepen societal divisions. This thesis critically examines the polarizing discourses employed by the Cumhur and Millet Alliances during the 2023 Presidential Elections in Turkey, through discourse analysis. The primary objective of this research is to understand the cultural foundations of political polarization and to explore why such polarizing language is preferred at the level of strategic communication management. Additionally, it assesses the impact of these discourses on Turkey's democratic culture. It is emphasized that electoral periods in Turkey signify the beginning of new political eras and that the relationship between the ruling party and the opposition is generally conducted in an exclusionary manner. The findings of the research indicate that polarizing discourses are strategically utilized by political actors during election periods. This study makes a significant contribution to understanding the cultural and ideological foundations of political polarization in Turkey. It is crucial to carefully analyze political communication strategies and the discourses employed to preserve democratic values and maintain political stability.