Teacher and student attitudes towards world englishes
Öğretmen ve öğrencilerin dünya ingilizceleri'ne yönelik tutumları
- Tez No: 881888
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYYÜP YAŞAR KÜRÜM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dünya İngilizceleri, Uluslararası Dil Olarak İngilizce, Yerli ve Yabancı Aksanlar, World Englishes, English as an International Language, Native and Non-native accents
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Dünyadaki bazı değişiklikler ve gelişmeler, İngilizcenin dünya çapında en çok konuşulan dil olmasına ve gücünün, kara ve denizleri aşarak küresel bir dil haline gelmesine yardımcı olmuştur. İngilizce dili kara ve denizleri aşarken diğer insanların kültürlerinden, dillerinden ve geçmişlerinden etkilenmiş ve“World Englishes”(Dünya İngilizceleri) terimi ortaya çıkmıştır. Bu karma yöntem çalışması, öğrencilerin ve öğretmenlerin Dünya İngilizceleri'ne yönelik tutumlarını ve algılarını araştırmaktadır. Araştırmanın nicel verileri, 2023-2024 Akademik Yılı Bahar Dönemi'nde İstanbul, Türkiye'de özel bir üniversitenin hazırlık okulundan 32 İngilizce öğretmeni ve 100 öğrenciden kapalı uçlu bir anket ile toplanmıştır. Nitel veriler ise, 14 gönüllü öğretmen ile gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış mülakatlar aracılığıyla toplanmıştır. Çalışmanın bulguları, İngilizce öğretmenleri ve öğrencilerinin Dünya İngilizceleri ve hem yerli hem de yabancı aksanlar hakkında bilgi sahibi olduklarını göstermiştir. Ayrıca, öğretmenlerin çoğunun Dünya İngilizceleri hakkında olumlu bir görüşe sahip olduğunu ve yerli ve yabancı aksanların önemini dengeleyen bir anlayışa sahip olduklarını ortaya koymuştur. Görüşleri, yerleşik telaffuz ve kullanım normlarına karşı etkili iletişimi değerli bulma yönünde bir gelişmeyi desteklemektedir. Öğrenciler de dünyanın çeşitli bölgelerindeki farklı İngilizce aksanları hakkında bilgi edinmeye ilgi göstermiş ve Dünya İngilizceleri'nin İngilizce derslerine dahil edilmesinin önemini vurgulamışlardır. Öğrenciler, İngilizcede ana dili konuşanlar gibi akıcılık kazanmayı arzularken, çoğunluğu etkili telaffuz ve kolay anlaşılmayı tamamen ana dili konuşanlar gibi beceriler elde etmekten daha çok önemsemektedir. Bu çalışmanın dil öğrencileri, eğitimciler, materyal geliştirme ve müfredat tasarımcıları için birçok farklı sonucu bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Some changes and augmentations in the world have allowed English to become the most spoken language in the world, and its power has helped it to become a global language, crossing both lands and seas. While crossing the lands and seas it has been affected by cultures, languages and backgrounds of other people and the term World Englishes came alive. This mixed methods study explores attitudes and perceptions of students and teachers towards World Englishes. The quantitative data of the research were collected via a close-ended questionnaire from 32 English language teachers and 100 students from a preparatory school of private university in Istanbul, Turkiye during the Spring Term of 2023-2024 Academic Year. The qualitative data were collected via semi-structured interview carried out with 14 volunteer teachers. The findings of the study demonstrated that, English language teachers and students have knowledge about WE and both native and non-native accents of the language. It also revealed that, most of the teachers hold a positive view of World Englishes, suggesting that there is a sense of balance between the importance of native and non-native accents. Their views support an improvement towards valuing efficient communication over established norms of pronunciation and usage. The students also showed interest in acquiring information about different English accents from various regions in the world, stressing the significance of including World Englishes into English lessons. While students desire to achieve native-like fluency in English, the majority of them prioritize effective pronunciation and being easily understood overachieving complete native-like skills. This study has lots of different outcomes for language students, educators, material developments and curriculum designers.