Sosyal çalışmacıların iş ve yaşam doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi: Mardin il örneği
An analysis of the relationship between job and life satisfaction of social workers: The Mardin province case
  1. Tez No: 882025
  2. Yazar: MEHMET EMİN KONAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HACER DUYGU YEŞİLKAYALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: İş doyumu, yaşam doyumu, sosyal hizmet, sosyal çalışmacı, Job satisfaction, life satisfaction, social work, social worker
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırmanın amacı Mardin ilinde görev yapan sosyal çalışmacıların iş ve yaşam doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Sosyal Hizmet mesleği gereği mikro, mezzo ve makro boyutta olmak üzere ihmal ve istismar mağduru çocuklar, şiddet mağdurları, maddi zorluklar yaşayan bireyler, suça sürüklenen çocuklar gibi dezavantajlı gruplarla çalışırlar. Dezavantajlı bu tür gruplarla çalışmak sosyal çalışmacıların, zihinsel olarak yıpranmasına ve tükenmişlik yaşamasına neden olduğu ve sonuç olarak araştırmanın ana problemi olan çalışanların iş ve yaşam doyumunu doğrudan etkilediği için Mardin ilinde görev yapan gönüllü 166 sosyal çalışmacı ile anket görüşmesi yapılmıştır. Nicel araştırma yöntemiyle Sosyo-Demografik Form, Minnesota İş Doyum Ölçeği ve Yaşam Doyum Ölçeği içeren anket formu kullanılmış olup formlar katılımcılara elektronik ortamda gönderilniştir. Bu veri toplama araçlarıyla elde edilen veriler SPSS 22.0 istatistik programı aracılığıyla frekans dağılımı, Parametrik testlerden İlişkisiz Örneklemler T Testi ve Tek Faktörlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Ayrıca basit doğrusal korelasyon ve basit doğrusal regresyon da uygulanan diğer testlerle analiz edilmiştir. Bu araştırmada elde edilen verilere göre; yaşam doyumu ile iş doyumu arasında orta düzeyde bir ilişki bulunmaktadır. Ayrıca, yaşam doyumu ile içsel doyum ve yaşam doyumu ile dışsal doyum arasında da orta düzeyde pozitif yönlü anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Demografik değişkenler tarafına bakıldığında ise; eğitim, meslek zorluk derecesi ve iş yerindeki motivasyon değişkenlerinde iş doyum düzeyleri farklılaşırken, yaşam doyumu düzeyinde kıdem değişkeninin anlamlı olarak farklılaşmış olup çalışanların 5 yıl ve daha az deneyimi olanlarda yaşam doyumu daha yüksek çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between job and life satisfaction of social workers working in Mardin province. Social Workers work with disadvantaged groups such as children who are victims of neglect and abuse, victims of violence, individuals experiencing financial difficulties, and children dragged into crime in micro, mezzo and macro dimensions. Since these situations cause social workers to be mentally worn out and experience burnout and as a result directly affect the job and life satisfaction of the employees, which is the main problem of the research, a survey interview was conducted with 166 volunteer social workers working in Mardin province. A questionnaire form including Socio-Demographic Form, Minnesota Job Satisfaction Scale and Life Satisfaction Scale was used with quantitative research method and the forms were sent to the participants electronically. The data obtained with these data collection tools were analyzed using frequency distribution, Unrelated Samples T Test and Single Factor Analysis of Variance (ANOVA) from parametric tests through SPSS 22.0 statistical program. Simple linear correlation and simple linear regression were also analyzed with other tests. According to the data obtained in this study, there is a moderate relationship between life satisfaction and job satisfaction. In addition, moderate positive significant relationships were found between life satisfaction and intrinsic satisfaction and between life satisfaction and extrinsic satisfaction. In terms of demographic variables, while job satisfaction levels differed in the variables of education, occupational difficulty and motivation at work, the seniority variable differed significantly in the level of life satisfaction and life satisfaction was higher in employees with 5 years or less experience.