Cezaevinde bulunan madde bağımlılarının ergenlik dönemi deneyimlerinin cinsel olgunlaşma açısından incelenmesi: Fenomenolojik bir yaklaşım
Investigation of adolescent experiences in terms of sexual maturation in substance addicts in prison: A phenomenological approach
  1. Tez No: 882024
  2. Yazar: PINAR ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN EKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Uyuşturucu Madde, Madde Bağımlılığı, Ergenlik, Cinsel Olgunlaşma, Drugs, Substance Abuse, Adolescence, Sexual Maturation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Madde bağımlılığında ergenlik döneminin, gelişim dönemleri içerisinde önemli bir yeri olduğu bilinmektedir. Cinsel olgunlaşma sürecini kapsayan ergenlik dönemi bir çok açıdan araştırılan ve bağımlılık üzerine bir çok çalışmanın gerçekleştirildiği bir gelişim dönemidir. Bu çalışma ile cezaevinde bulunmakta olan madde bağımlılarında ergenlik dönemi deneyimlerinin cinsel olgunlaşma açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Marmara 8 Nolu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda bulunan 12 hükümlü birey oluşturmaktadır. Nitel araştırma yöntemi kullanılarak yürütülen çalışmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme sorularından faydalanarak bireysel görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırma öncesinde yarı yapılandırılmış görüşme sorularının incelenmesi adına 3 hükümlü birey ile pilot çalışma gerçekleştirilmiştir. Araştırmada verilerin analizi, yorumlayıcı fenomenolojik analiz kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler, bağımlılığın gelişimi; ergenlik dönemi cinsel gelişim ve ergenlik; cinsel olgunlaşma ve madde olmak üzere 3 ana temada değerlendirilmiştir. Katılımcılar, bağımlılığın gelişimi için bağımlılık deneyimi hakkında olumlu işlevsel algıya sebep olduğunu, olumlu duygusal etkileri olduğunu, akran etkisinin bulunduğunu, ailevi sorunlar ve ergenlik dönemi yaşantı zorluklarının etkili olduğunu ifade etmişlerdir. Ergenik dönemi cinsel gelişim temasına ilişkin, beden imajından memnuniyetsizliğe dair söylemlerin yoğunlaştığı görülmektir. Ebeveynlere yönelik tutumlarda anne ve babaya olumlu veya olumsuz tutum geliştirdikleri ve rol model bulma konusunda zorluk yaşadıkları anlaşılmıştır. Ergenlik, cinsel olgunlaşma ve madde temasına ilişkin söylemlerin yoğunluğuna bakıldığında, cinsel haz ve madde hazzının birbirinden farklı ancak güçlü hazlar olduğu, uyuşturucu maddeye yönelik hazzın, cinsel hazdan ön planda olduğu, cinsellikte bir başkasına ihtiyaç duyma konusunda nadiren ihtiyaç duydukları ve romantik ilişkilere olumsuz bakışa sahip oldukları anlaşılmıştır. Gerçekleştirilen nitel çalışmada, madde bağımlılığının ergenlik dönemi deneyimlerinden etkilendiği ve cinsel olgunlaşma sürecinin madde kullanımından etkilendiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is known that adolescence has an important place in the developmental periods in substance addiction. Adolescence, which includes the sexual maturation process, is a developmental period that has been researched in many aspects and many studies on addiction have been carried out. This study examines the sexual perspective of adolescence experiences in drug addicts in prison. On the working day of the research, there were 12 convicts in Marmara No. 8 L Type Closed Penal Institution. Individual interviews were conducted using semi-structured interview questions as a data collection tool using the qualitative research method. Before the research, a pilot study was conducted with 3-rule topics to examine the semi-speech interview questions. Data analysis in the research was carried out using interpretive phenomenological analyses. The data obtained were evaluated in 3 main themes: flowering development, adolescence, developmental development and adolescence, sexual relations and substance. He stated that the participants' developmental development was caused by a positive functional perception about the partners' experience, there were positive emotional effects, peer influences, family problems and adolescence were effective. It is seen that discourses regarding the relationship between sexual development during adolescence, from body image to apathy, intensify. It was understood that they developed positive or negative attitudes towards the mother and father in their attitudes towards the product and had difficulties in finding a role model. Regarding the intensity of the temperatures related to adolescence, sexual deterioration and substance relationships, it has been understood that sexual pleasure and substance pleasure are different but pleasures, that the pleasure of healthy substances is at the forefront of sexual pleasure, that there are unusual needs for needing someone else in sexuality and a negative view of romantic problems. The qualitative improvements made are achieved in the way that drug dealing is affected by adolescence experiences and the processing of the sexual process is affected by substance use.