Yaşar Kemal romanlarında çocuk karakterlerin konumu
Position of child characters in Yasar Kemal novels
- Tez No: 882151
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAHYA AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Roman, Yaşar Kemal, Child, Novel, Yaşar Kemal
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışma, Yaşar Kemal romanlarında çocuk karakterlerin konumunu tespit etmeyi amaçlamıştır. İncelemede, bu hedef doğrultusunda; romanlardaki çocukların özellikleri nelerdir, olay örgüsüne katkıları nasıldır, çevre-kültür etkileşimleri ne biçimde gerçekleşir; bu çocuklar gerçeklik ve kurmaca ilişkisinin neresinde bulunmaktadır, sorularına yanıt aranmıştır. Çukurova'yı ve İstanbul'u ayrı ayrı mekân olarak almaları ve genel kanıya ulaşabilmek açısından temsil kuvvetlerinin yüksek olması dolayısıyla yazarın Yılanı Öldürseler, Yağmurcuk Kuşu, Al Gözüm Seyreyle Salih, Kuşlar da Gitti adlı romanları, örneklem olarak seçilmiştir. Nitel bir çalışma olan bu araştırmada doküman incelemesi ve içerik analizi yöntemi ile adı geçen romanlar incelenmiştir. Giriş bölümünde problem durumu, çalışmanın önemi, araştırmanın amacı, sınırlılıkları, literatür değerlendirmesi; yöntem başlığı altında araştırmanın modeli, incelenen doküman ve verilerin analizine yönelik bilgi verilmiştir. Kuramsal çerçeve kısımda roman türünün ortaya çıkışı, Türk Edebiyatı'nda romanın gelişimi, roman ve gerçeklik ilişkisi ile romanın yapı unsurları; yazarın hayatı, sanatının kaynakları ve çocuklara bakış açısı incelenmiştir. Bulgular ve tartışma başlığı altında, örneklemi oluşturan romanlar incelenmiş, elde edilen veriler kuramsal bilgiler ışığında tartışılmıştır. Bu çerçevede elde edilen çıkarımlar, sonuç bölümünde aktarılmıştır. Buna göre Yaşar Kemal romanlarında çocukların bir çocuk gibi değil, büyükler gibi ele alındığı; çocuklara özgü davranışlar, oyunlar içinde olmadıkları; formel bir eğitim öğretim faaliyetinin içinde yer almadıkları; doğal olmayan ölümlere şahit oldukları; psikolojik olarak atlatılması zor olayları en az etkilenme ile atlattıkları; çevresi ile ilişkilerinin sınırlı olduğu; yalnızlık duygusunu derinden hissettikleri; toplumsal baskılara maruz kaldıkları; yazarın hayatından izler taşıdıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine child characters' position in Yaşar Kemal novels. In accordance with this aim, in the review, answers are sought such questions that what are the characteristics of children in the novels, how is their contribution to the storyline, how does the interaction of environment and culture come true, where are these children situated in the relationship between reality and fiction. Treating Çukurova and İstanbul separately as locations and due to their representational skills are strong to reach the general view, Yılanı Öldürseler, Yağmurcuk Kuşu, Al Gözüm Seyreyle Salih, Kuşlar da Gitti are chosen as a sample among the writer's novels. In this study, which is a qualitative research, mentioned novels are analyzed with the model of document analysis and content analysis method. In the introduction section, problem status, the importance of the study, aim of the research, its limitations, literature review are discussed. Under the method title, information is given intended to the survey's model, analysis of the studied document and data. In the part of theoretical frame, emergence of novel genre, novel's improvement in Turkish literature, relation between novel and reality and structural elements of the novel and also the writer's life, sources of his art and his view of children are analyzed. Under the title of findings and discussion, the novels that constitute the sample are studied, the obtained data is discussed in consideration of theoretical information. Inferences, acquired within the framework, are transferred to the conclusion part. Accordingly, it is concluded that children are treated as adults not as children; they do not take part in a formal training activities; they witness unnatural death; they get over the events that are difficult to overcome psychologically with minimal impact; their relation with their environment is limited; they feel the emotion of loneliness deeply; they are exposed to social pressure; they bear the traces of the writer's life.