Türk Ceza Hukukunda çocuk düşürtme suçu
The crime of abortion in Turkish Criminal Law
  1. Tez No: 882152
  2. Yazar: SAİD ÇAĞATAY KARA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TİMUÇİN KÖPRÜLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk Düşürtme, Çocuk Düşürme, Gebeliğin Sonlandırılması, Cenin, Kürtaj, Crime of Abortion, Crime of Misceriage, Termination of Pregnancy, Fetus, Curettage
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233
Özet
İnsan yaşamı, içinde çeşitli evreleri barındıran ancak temelde doğumdan ölüme kadar devam eden süreci nitelemektedir. Anne rahminde gelişimini sürdüren cenin ise dış dünyadaki muhtemel bir insan yaşamının temsilcisi konumundadır. Bu nedenle insan onuru için ceninin korunması, günümüzde kabul gören bir tercihtir. Buna karşın devletlerin ya da toplumların, yegane ve asli amacının bu olduğunu ifade etmek güçtür. Nüfus politikası, dini inanç, ahlaki anlayış ve siyasi ideoloji gibi pek çok etmen, ceninin korunmasının bir araç olarak kullanılmasına sebebiyet vermektedir. Bu yönde bir mutlak koruma ise kadının kendi bedeni ve geleceğine dair tasarrufta bulunma özgürlüğünü kısıtlamaktadır. Her iki menfaat açısından bir orta yol bulmaya çalışan kanun koyucular, gebeliğin sonlandırılmasına ilişkin denge politikası izlemeyi tercih etmektedir. Nitekim Türk hukuk sisteminde de bir denge politikasının var olduğu görülmektedir. Gebeliğin hukuka uygun biçimde sonlandırılmasının sınırlarını çizen kanun koyucu, bu sınırların ihlalini ise 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda yaptırıma tabi tutmuştur. Bu çalışmada, Türk Ceza Kanunu'nun 99. maddesindeki çocuk düşürtme suçu incelenmiştir. Çocuk düşürtme suçu ile ilgili düzenlemeden kaynaklı bazı belirsizlik ve eksikliklerin söz konusu olduğu, bu hususlara ilişkin tartışmaların öğretiye yansıdığı ve suça ilişkin birçok hususta fikir birliğinin sağlanamadığı görülmüştür. Çalışma kapsamında, öğretide yer alan fikir ayrılıkları değerlendirilerek bir suç tipi incelemesi gerçekleştirilmiştir. Tartışmalara ilişkin görüşler ve belirsizlikler hakkında çözüm önerileri sunulmuş, suç tipine dair genel bir bakış açısı kazandırmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The life of human qualifies a process that consists various stages but fundamentally continues from birth to death. The fetus, growing in the mother's womb, stands as a representative of a potential human life in the outside world. For this reason, protecting the fetus for human dignity is accepted as a preference today. However, it is difficult to state that this is the sole and primary goal of the society and state. There are many factors that causes to use as a tool of protection of fetus such as population policy, religious beliefs, moral understanding, and political ideology. The absolute protection in this manner restricts the woman to make decisions about her own body and future. Conducting a balance policy is preferred for both parties by lawmakers who tries to find the middle ground for termination of pregnancy. Thus, a balance policy exists in the Turkish legal system. The lawmaker who outlines the limits of legally terminating a pregnancy has subjected the violation of these limits to sanctions under Article 5237 of the Turkish Penal Code. In this study, the crime of causing a miscarriage has been examined as described in Article 99 of the Turkish Penal Code. It has been observed that there are some ambiguities and deficiencies caused by the regulation related to the crime of causing miscarriage, and discussions on these matters have reflected in the doctrine without a consensus on many aspects of the crime. Within the scope of the study, different opinions in the doctrine have been evaluated to come up with crime type analysis. There are solution proposals regarding opinions and ambiguities, aiming to provide a general perspective on the crime type.