Mekân algısında gerçek-sanal sürekliliği bağlamında metaverse ile NFT kavramları ve sosyal sorumluluk projesi uygulaması
Metaverse and NFT concepts in the context of physicalvirtual continuity in spatial perception and implementation of a social responsibility project
- Tez No: 882256
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAADET AYTIS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Karma Gerçeklik, Metaverse, NFT, Sosyal Sorumluluk Projesi, Sanal Mekân Algısı, Mixed Reality, Metaverse, NFT, Social Responsibility Project, Virtual Spatial Reading
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Günümüzde teknolojinin hızlı evrimi, dijital dünya ile gerçek dünya arasındaki sınırları giderek daha fazla bulanıklaştırmaktadır. Bu sınırların üzerine inşa edilen kavramlardan ikisi,“Metaverse”ve“NFT (Non-Fungible Token)”mekân algısında gerçek-sanal sürekliliği tartışılmasını sağlayan önemli terimler haline gelmiştir. Bu çalışma, bu kavramları ele alarak, mekân algısında gerçek ve sanal dünya arasındaki sürekliliğin nasıl şekillendiğini ve bu bağlamda sosyal sorumluluk projelerinin nasıl uygulanabileceğini incelemeyi amaçlamaktadır. Metaverse, geleneksel ve sanal gerçekliği birleştiren bir dijital evren olarak tanımlanabilir. Sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve diğer dijital teknolojilerin etkileşimini içeren bu geniş kapsamlı dijital ortam, kullanıcılarına gerçek dünyanın ötesine geçme fırsatı sunmaktadır. NFT'ler ise dijital öğeleri temsil eden ve Blokzincir teknolojisi ile güvence altına alınan benzersiz varlıklardır. Bu sanal varlıklar, Blokzincir teknolojisinin bir parçasıdır ve çeşitli dijital işlemler için kullanılabilirler. Sanat eserleri, dijital oyun içerikleri ve diğer dijital varlıklar NFT'ler aracılığıyla takip edilebilir ve alınıp satılabilir hale gelmektedir. Bu iki kavram, dijital dünyanın gerçek dünyayla etkileşimini ve dijital varlıkların benzersizliğini vurgulayarak mekân algısını dönüştürme potansiyeli taşımaktadır. Mekân algısı, bireylerin çevrelerini anlama, yorumlama ve deneyimleme şekillerini ifade etmektedir. Metaverse ve NFT'ler, mekân algısında gerçek-sanal sürekliliği artırabilme potansiyeline sahiptir. Örneğin, bir sanal galeride dolaşan kişi, NFT'lerle temsil edilen sanat eserleri ile etkileşime geçebilmekte ve bu eserlerin gerçek dünyadaki sanat galerileriyle etkileşimini yansıtabilmektedir. Bu süreklilik, dijital dünya ile gerçek dünya arasındaki sınırları ortadan kaldırarak mekân algısını zenginleştirebilecektir. Bu teknolojik gelişmelerin, sosyal sorumluluk projelerine nasıl bir katkı sağlayabileceği önemli bir soru işaretidir. Örneğin, sanat eserlerinin NFT'ler ile temsil edilmesi, sanatçıları daha doğrudan destekleme ve eserlerin takip edilebilirliğini artırma potansiyeline sahip olmaktadır. Metaverse ise sosyal sorumluluk projelerini dijital platformlara taşıyarak daha geniş bir kitleye ulaşma ve bilinç oluşturma fırsatı sunabilmektedir. Bu çalışma, Metaverse ve NFT kavramlarının mekân algısındaki süreklilik üzerindeki etkilerini ve bu bağlamda örnek olarak alınan bir sosyal sorumluluk projesindeki serginin nasıl bütünleştirebileceğini inceleyecektir. Sanal ve gerçek dünya arasındaki bu etkileşimin, diğer projelerde olduğu gibi sosyal sorumluluk projelerinin etkinliğini artırmada da nasıl bir rol oynayabileceği Metaverse üzerinde yaratılan sanal galeri ile göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The rapid evolution of technology in contemporary times has increasingly blurred the boundaries between the digital and real worlds. Two key concepts built upon these boundaries, namely“Metaverse”and“NFT (Non-Fungible Token)”have become significant terms sparking discussions on the continuum between real and virtual spatial perception. This paper aims to explore these concepts and examine how the continuity between the real and virtual worlds shapes spatial perception, along with investigating the potential implementation of social responsibility projects within this context. The Metaverse can be defined as a digital universe that integrates traditional and virtual realities. This expansive digital environment encompasses interactions involving virtual reality, augmented reality, and other digital technologies, offering users the opportunity to transcend beyond the real world. NFTs, on the other hand, represent digital assets and are unique“tokens”secured by Blockchain technology. These virtual assets are part of Blockchain technology and are used for various digital transactions and assets. Through NFTs, artworks, digital game content, and other digital assets can be tracked and made buyable and sellable. These two concepts have the potential to transform spatial perception by emphasizing the interaction between the digital and real worlds and highlighting the uniqueness of digital assets. Spatial perception refers to how individuals understand, interpret, and experience their surroundings. Metaverse and NFTs have the potential to enhance the continuity between real and virtual spatial perception. For example, a person navigating through a virtual gallery can interact with artworks represented by NFTs, reflecting the interaction of these works with real-world art galleries. This continuity can enrich spatial perception by eliminating the boundaries between the digital and real worlds. The question of how these technological developments can contribute to social responsibility projects is of significant importance. For instance, representing artworks with NFTs has the potential to more directly support artists and increase the traceability of their works. The Metaverse can bring social responsibility projects to digital platforms, reaching a wider audience and providing opportunities for raising awareness. This paper will delve more deeply into the effects of the Metaverse and NFT concepts on the continuity of spatial perception and explore how social responsibility projects can be integrated within this context. The impact of this interaction between the digital and real worlds on enhancing the effectiveness of social responsibility projects will be demonstrated through a virtual gallery created in the Metaverse.