Kardiyak arrest olan hastada arteriyel PACO2 ve ETCO2 arasındaki farkın spontan dolaşımın geri dönmesi ile ilişkisinin araştırılması
Correlation of the difference between arterial PACO2 and ETCO2 with the return of spontaneous circulation in a patient with cardiac arrest
  1. Tez No: 882502
  2. Yazar: SÜLEYMAN ATAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH SELVİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kardiyopulmoner resüsitasyon, Ent tidal Karbondioksit, Parsiyel Karbondioksit Basıncı, Cardiopulmonary resuscitation, End-tidal Carbon Dioxide, Partial Pressure of Carbon Dioxide
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi​
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
Giriş: Kardiyak arrest farklı nedenler ile meydana gelen aniden ve beklenmedik bir süreç ile organizmanın fonksiyonel yapısının kaybedildiği, beyne yeterince kan iletilemediği ve kalıcı hasar, koma veya ölüm ile sonlanan bir durumdur. Bu durumun erken tanımlanması ve erken müdahalesi hem spontan dolaşımın geri döndürülmesinde hem de nörolojik sağ kalımın sağlanmasında önemlidir. Bu çalışmada kardiyak arrest vakalarında arteriyel PaCO 2 ve ETCO 2 farkının SDGD (spontan dolaşımın geri dönüşü) sağlanması ile ilişkisini araştırmayı hedefledik. Yöntem: Bu çalışma SBU Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği'nde takip edilen veya ambulans ile getirilen kardiyak arrest hastaları üzerinde prospektif olarak gerçekleştirildi. Hastaların müdahale süreleri, sonlanımları, demografik verileri, kronik hastalıkları, ETCO 2 ve PaCO 2 düzeyleri takip edildi ve saptanan veriler analiz edildi. Bulgular: Çalışmamıza 57 hasta dahil oldu, hastaların %43,9'un da spontan dolaşım sağlandı. Eksitus gözlenen ve spontan dolaşım sağlanan hastaların yaş, cinsiyet dağılımı ve kronik hastalık sıklığı benzer olarak saptandı. Mortalite gözlenen hastaların ilk ritmi asistoli olarak saptanırken, mortalite gözlenmeyen hastaların arrest yeri sıklıkla hastane ve sağlık çalışanı tanıklı olarak gözlendi. Hastalar yapılan KPR süresince, mortalite gelişmeyen hastalarda gelişenlere göre ETCO 2 ortalama değeri anlamlı ölçüde yüksek ve mortalite için 0. Dakikada DeltaCO 2 'de saptanan 24,4 mmHg sınır değerine göre hassaslık %76,9 ve özgüllük 68,7 farkı anlamlı ölçüde daha düşük saptandı. Sonuç: Kardiyopulmoner resüsitasyon süresince ETCO 2 'nin yüksek saptanması kadar, PaCO2 miktarı ile ETCO 2 arasındaki farkın sağ kalım üzerinde prediktif bir belirteç olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Cardiac arrest is a sudden and unexpected process resulting in the loss of the organism's functional structure due to various reasons, where insufficient blood is delivered to the brain and leads to permanent damage, coma, or death. Early identification and intervention in this condition are crucial for both restoring spontaneous circulation and ensuring neurological survival. In this study, we aimed to investigate the relationship between arterial PaCO2 and ETCO2 difference with the achievement of Return of Spontaneous Circulation (ROSC) in cardiac arrest cases. Method: This study was prospectively conducted on cardiac arrest patients followed up or brought in by ambulance to the Emergency Medicine Clinic of SBU Antalya Training and Research Hospital. Intervention times, outcomes, demographic data, chronic diseases, ETCO2, and PaCO2 levels of patients were monitored and analyzed. Results: 57 patients were included in our study, and spontaneous circulation was achieved in 43.9% of the patients. The age, gender distribution and frequency of chronic diseases were found to be similar in patients who died and spontaneous circulation was achieved. While the first rhythm of the patients with mortality was determined to be asystole, the arrest site of the patients without mortality was frequently observed as witnessed by the hospital and healthcare professionals. During CPR, the mean ETCO2 value was significantly higher in patients who did not develop mortality compared to those who did, and the sensitivity was found to be 76.9% and the specificity 68.7 was significantly lower compared to the 24.4 mmHg limit value determined in DeltaCO2 at minute 0 for mortality. Conclusion: It appears that the difference between the PaCO2 amount and ETCO2 is a predictive marker on survival, as well as the high detection of ETCO2 during cardiopulmonary resuscitation.