Okul öncesi programındaki müzik etkinliklerinin içeriğine yönelik öğretmen görüşleri
Teachers' opinions on the content of music activities in the preshool program
- Tez No: 882656
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHSİN SARIKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi eğitim, müzik eğitimi, müzik öğretim yöntemleri, Preschool education, music education, music teaching methods
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Bu araştırmada okul öncesi programdaki müzik etkinliklerinin yeri, içeriği ve etkinliklerinde kullanılan yöntemlere yönelik öğretmen görüşleri alınarak okul öncesi müzik etkinliklerinin okul öncesi öğretmenleri tarafından uygulanma şekilleri, öğretmenlerin ve okul öncesi eğitim programının bu konudaki yeterlilik durumunu ortaya koymak amaçlanmıştır. Yöntem: Bu araştırmada nitel araştırma desenlerinden görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırma kapsamında, Erzurum ilinde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapan 25 okul öncesi öğretmeni ile görüşme yapılmıştır. Görüşmede araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde, içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Bulgular: Öğretmenlerle yapılan görüşmeler sonucunda, okul öncesi eğitim programındaki kazanım, gösterge ve kavramların yetersiz olduğu, okul öncesinde müzik eğitiminin müzik öğretmenleri tarafından verilmesi gerektiği, öğretmenlerin müzik etkinlikleri kapsamında en fazla ritim çalışmalarına yer verdiği, öğretmenlerin müzik etkinliklerini en fazla oyun ve drama etkinlikleriyle bütünleştirdikleri, öğretmenlerin çoğunun müzik öğretim yöntemlerini kullanmadıkları, öğretmenlerin müzik merkezinde en fazla bulundukları materyalin davul olduğu, okul öncesinde ideal müzik eğitimi için sınıfta yeterince materyal bulunması gerektiği, okul öncesi öğretmenlerinin müzik eğitimi konusunda yetersiz olduğu, okul öncesi öğretmenlerine lisans döneminde verilen müzik eğitimi derslerinin yetersiz olduğu bulgularına ulaşılmıştır. Sonuçlar: Okul öncesi eğitim programının müzik eğitimi açısından yetersiz olduğu, okul öncesi müzik etkinliklerinin içeriğinin en fazla ritim çalışmalarından oluştuğu ve okul öncesi öğretmenlerinin birçoğunun müzik öğretim yöntemlerini uygulamadıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this research it is aimed to reveal the ways in which preschool music activities are implemented by preschool teachers and the proficiency of teachers and the preschool education program in this regard, by taking teachers' opinions about the place, content and methods used in musical activities in the preshool program. Method: In this research, interview technique, one of the qualitative research designs, was used. Within the scope of the research, interviews were held with 25 preshool teachers working in preshool education institutions affiliated with the Ministry of National Education in Erzurum. A semi structured interview form developed by the researcher was used in the interview. Content analysis method was used to analyze the data. Findings: As a result of the interviews with the teachers, it was found that the achlevement, indicators and concepts in the preeshool education program are insufficient, preschool music education should be given by music teachers, teachers mostly include rhythm studies within the scope of music activities, teachers mostly integrate music activities with games and drama activities. It has been found that most of them do not use music teaching methods, the most common materials used by teachers in the music center is drums, there must must be enough materials in the classroom for ideal music education in preschool, preschool teachers are inadeguate in music education and the music education courses given to preschool during their undergraduate years are insufficient. Conclusions: It has been concluded that the preschool education program is inadequate in terms of music education the content of preschool music activities mostly consists of rhythm studies and most preschool teachers do not apply music teaching methods.