Ratlarda laminektomi sırasında drill cihazı kullanımı nedeniyle ortaya çıkan kemik tozlarının epidural fibrozis oluşumuna etkisi
The effect of bone dust generated by the use of drill device during laminaectomy on the formation of epidural fibrosis in rats
  1. Tez No: 882962
  2. Yazar: FATİH TEKTEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Key words: Epidural fibrosis, laminectomy, bone dust, drill device, Kerrison rongeour, Epidural fibrosis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Epidural f ibrozis, laminektomi ve hemilaminektomi sonrası ortaya çıkan bel ağrısının en önemli nedenlerinden biridir. Epidural fibrozisde sert skar dokusu oluşumu nedeniyle sinirden çıkan köklere bası meydana gelmektedir. Köklerde meydana gelen bası, ayrıca bu kökle rin paravertebral kas ve diğer dokulara yapışıklığı bel ve bacak ağrısına neden olmaktadır. Epidural fibrozisin gelişimi sürecini anlamak ve önlemek amacıyla birçok yöntem denenmiştir, fakat herhangi bir cerrahi teknik veya medikal tedavi henüz tespit edi lememiştir. Tez çalışmasında bel cerrahisi sırasında kullanılan drill cihazının laminektomi sırasında ortaya çıkardığı kemik tozlarının epidural fibrozis oluşumuna etkisi araştırılmış olup, cerrahi sırasında drill cihazının kullanımının olabildiğince azalt ılarak fibrozisin azaltılması hedeflenmiştir. Drill cihazına alternatif olarak da daha Kerrison rongeur kullanılmıştır. Kerrison rongeur laminektomi sırasında kemik yapıyı kopararak eksize ettiğinden cerrahi sahada kemik tozu oluşumuna neden olmamaktadır. Çalışmamızda Wistar albino cinsi, ağırlığı 300 400 gramdan oluşan, 30 adet erkek sıçan kullanıldı. Sıçanlar üç gruba sıralandı. Birinci grupta (kontrol grubu, n=10) , lomber bölgede kas diseksiyonu yapılıp laminektomi yapılmamış olup, ikinci grupta (drill cihazı kullanılan, n=10) hemilaminektomi sırasında drill cihazı kullanıldı ve kemik eksizyonu sırasında epidural sahada kemik tozları bırakıldı. Üçüncü grupta (Kerrison rongeur, n=10) ise aynı cerrahi işlem sırasında Kerrison rongeur kullanılarak epidural sahada kemik tozları engellenmiş oldu. Anestezik komplikasyonlara bağlı olarak ölen bir sıçan çalışma dışı bırakıldı. Tüm sıçanlar 6 hafta geçtikten sonra sakrifiye edilip ilgili lomber vertebral kolonları çıkarıldı. Gruplar daha sonra histopatolojik değer lendirilip sonuçlar istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Drill cihazı kullanılarak epidural sahada kemik tozu oluşumu nedeniyle oluşan epidural fibrozis histopatolojik incelemeyle hem kontrol grubuna hem de Kerrison rongeur kullanılan gruba oranla anlamlı rongeur kullanılan gruba oranla anlamlı olarak daha fazla gözlemlendi.olarak daha fazla gözlemlendi. Bu çalışma laminektomi sırasında drill cihazı kullanımının azaltılmasının epidural Bu çalışma laminektomi sırasında drill cihazı kullanımının azaltılmasının epidural fibrozis oluşumunu anlamlı olarak azaltacağını göstermiştir. fibrozis oluşumunu anlamlı olarak azaltacağını göstermiştir. Anahtar kelimeleler: Anahtar kelimeleler: Epidural fibrozis, laminektomi, kemik tozu, drill cihazı, Epidural fibrozis, laminektomi, kemik tozu, drill cihazı, Kerrison Kerrison rongeurrongeur
Özet (Çeviri)
Epidural fibrosis is one of the most important causes of back pain that occurs after laminectomy and hemilaminectomy. In epidural fibrosis, the formation of hard scar tissue causes compression on the nerve roots. The pressure on these roots, along with the adhesion of these roots to the paravertebral muscles and other tissues, leads to back and leg pain. Many methods have been tried to understand and prevent the development process of epidural fibrosis, but no surgical technique or medical treatment has yet been identified. In this thesis study, the effect of bone dust generated by the drill device used during lumbar surgery on the formation of epidural fibrosis was investigated, and it was aimed to reduce fibrosis by minimizing the use of the drill device during surgery. As an alternative to the drill device, a Kerrison rongeur was used. Since the Kerrison rongeur excises the bony structure by cutting it during laminectomy, it does not cause the formation of bone dust in the surgical field. In our study, 30 male Wistar albino rats weighing between 300-400 grams were used. The rats were divided into three groups. In the first group (control group, n=10), muscle dissection was performed in the lumbar region without laminectomy. In the second group (drill device used, n=10), a drill device was used during hemilaminectomy and bone dust was left in the epidural area during bone excision. In the third group (Kerrison rongeur, n=10), the same surgical procedure was performed using a Kerrison rongeur, preventing bone dust in the epidural area. One rat that died due to anesthetic complications was excluded from the study. All rats were sacrificed after 6 weeks, and the relevant lumbar vertebral columns were removed. The groups were then histopathologically evaluated, and the results were statistically compared. Histopathological examination showed that epidural fibrosis caused by bone dust formation in the epidural area using the drill device was significantly more observed compared to both the control group and the group where the Kerrison rongeur was used. This study demonstrated that reducing the use of the drill device during laminectomy would significantly reduce the formation of epidural fibrosis.