Fötal midenin değişik kısımlarında elastik liflerin morfolojisi ve dağılım özellikleri
Morphology and localization properties of elastic fibers in the different parts of fetal stomach
- Tez No: 88341
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLAY YEĞİNOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: Elastik lif, Mide, T. Submucoza, T. Seroza-subseroza, Fetus, Elastic fibers, stomach, tunica submucosa, tunica serosa-subserosa, fetus
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
VII. ÖZET 24 adet fetus midesinde pylor, corpus ve fundus bölgelerinden ön ve arka olmak üzere alınan kesitlerde Verhoff-Van Gieson boya tekniği kullanılarak tunica seroza ve tunica submucoza tabaka kalınlığı, elastik lif boyu ve elastik lif yoğunluğu yönünden incelendi. Sonuçlar istatistiksel olarak her bölge için t. submucoza ve t. seroza-subseroza arasında tabaka kalınlığı, elastik lif boyu ve elastik lif yoğunluğu ölçümleri Mann Whitney-U testi, her bölgenin kendi arasında yapılan tabaka kalınlığı, lif boyu ve lif yoğunluğu ölçümlerin karşılaştırılmaları ise Spearman Rank Correlation testi ile değerlendirildi. Wilcoxon testi ile de aynı fetuslara ait bölgelerdeki tabaka kalınlığı, lif boyu ve lif yoğunluğu karşılaştırılırken kullanıldı. Elde edilen değerler literatürlerle tartışıldı. Sonuç olarak fetus midesindeki elastik lif yoğunluğunun erişkin midesine göre farklı bir yapı göstermesinin, özellikle pylor ve cardia gibi geçiş bölgelerinde daha az olmasının midenin fonksiyonlarının henüz tam olarak başlamamasına bağlı olduğu düşünüldü.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Slides from front and back sites of 24 fetal stomach had been taken at pylori, corpus and fundus region and dyed by Verhoff Van Gioson techniques. T. serosa and T. submucosa had been examined for the thickness of those layers, length and density of elastic fibers. The results were evaluated for the layer thickness, length and density of elastic fibers on each region of T. serosa and t.subserosa by Mann Whitney U test, besides comparison among the layer thickness, length and density of elastic fibers were made by Spearman Rank Correlation test.The layer thickness, length and density of elastic fibers were also evaluated for between regions within each fetus by means of Wilcoxon test. The final results were discussed under given literatures Finally, since fetus has not started digestive function yet, the density of elastic fibers have different appearance in fetus comparing to mature stomach, those differences are more at the pylori and corpus regions.