Kuruluşundan Üretime Bir Model: 'Kayseri Beydeğirmeni Büyükbaş Besi Bölgesi' ve Türkiye Hayvancılık Bölgeleri
From Establishment to Production: A Model - 'Kayseri Beydeğirmeni Large Cattle Breeding Area' and Livestock Regions in Turkey
  1. Tez No: 883526
  2. Yazar: MUSTAFA EKİNCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DAVUT BAYRAM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Demografik özellikler, Hayvan refahı, İşletme yapısı, Organize hayvancılık bölgesi, Animal welfare, Business structure, Demographic characteristics, Organized Livestock Region
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 265
Özet
TÜRKİYE'DE AKTİF HAYVANCILIK BÖLGELERİ-KAYSERİ İLİ KOCASİNAN İLÇESİ BEYDEĞİRMENİ BESİ SIĞIRCILIĞI BÖLGESİ ÖRNEĞİ Mustafa EKİNCİ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Doktora Tezi, Temmuz 2024 Danışman; Doç. Dr. Davut BAYRAM ÖZET Bu doktora tezi, Türkiye'nin aktif hayvancılık bölgelerinde, özellikle Kayseri ili Kocasinan ilçesi Beydeğirmeni Besi Sığırcılığı Bölgesi'nde yapılan araştırmalar üzerine kurulmuştur. Tezin amacı, hayvancılık sektöründeki mevcut durumun incelenmesi, yapısal ve üretimsel özelliklerin değerlendirilmesi ve bu bölgelerdeki hayvancılık faaliyetlerinin verimliliğini ve sürdürülebilirliğini artırmak için stratejik öneriler geliştirmektir. Ayrıca, bölgesel farklılıkların sektöre etkileri ve bu farklılıkların nasıl yönetilebileceği üzerinde durulmuştur. Araştırma kapsamında, Ankara - Sincan, Ankara - Çubuk, Amasya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep ve Kayseri'deki hayvancılık işletmelerine yönelik anket çalışmaları yapılmıştır. Bu anketler ile işletmecilerin demografik verileri, eğitim düzeyleri, gelir durumları, sosyal güvence oranları, aile büyüklükleri ve işletme deneyimleri gibi bilgiler toplanmıştır. Veriler, istatistiksel analiz yöntemleri kullanılarak değerlendirilmiş ve bölgeler arasındaki farklılıklar belirlenmiştir. Araştırma sonuçları, her bir bölgenin kendine özgü yapısal ve üretimsel özelliklere sahip olduğunu göstermiştir. Örneğin, işletmecilerin eğitim seviyesi ve gelir durumları bölgeler arasında farklılık göstermiştir. Eğitim seviyesi yüksek olan bölgelerde modern hayvancılık tekniklerinin daha yaygın olduğu ve bu bölgelerdeki işletmelerin verimliliğinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, veteriner hizmetlerine erişimin ve hayvan refahı uygulamalarının, hayvancılık işletmelerinin verimliliği üzerine önemli etkileri olduğu belirlenmiştir. Bulgular, Türkiye'deki hayvancılık sektörünün genel durumu ve bölgesel farklılıkları hakkında kapsamlı bir anlayış sunmaktadır. Eğitim ve teknik destek programlarının yaygınlaştırılması, genç girişimcilerin sektöre kazandırılması için teşvik ve destek programlarının uygulanması gerektiği tartışılmıştır. Ayrıca, veteriner hizmetlerinin kalitesinin artırılması, yem üretimi ve depolama altyapısının güçlendirilmesi ve çevresel sürdürülebilirlik önlemlerinin alınması gerektiği vurgulanmıştır. Bu önlemlerin, sektördeki verimliliği ve sürdürülebilirliği artıracağı değerlendirilmiştir. Mevcut tez çalışması kapsamında, Türkiye'deki hayvancılık bölgelerinin yapısal ve üretimsel farklılıkları göz önünde bulundurularak, sektördeki olumsuz faktörlerin çözümüne yönelik çeşitli öneriler sunulmuştur. Eğitim ve teknik destek programlarının yaygınlaştırılması, yem üretimi ve depolama altyapısının güçlendirilmesi, veteriner hizmetlerinin erişilebilirliğinin artırılması, pazar erişiminin kolaylaştırılması ve çevresel sürdürülebilirlik önlemlerinin alınması bu öneriler arasında yer almıştır. Bu adımların atılmasının, Türkiye'deki hayvancılık sektörünün genel durumunun iyileştirilmesine ve gelecekte daha sürdürülebilir ve verimli bir hayvancılık sektörü oluşturulmasına katkı sağlayacağı kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ACTIVE LIVESTOCK REGIONS IN TURKEY - KAYSERİ PROVINCE KOCASİNAN DISTRICT BEYDEĞİRMENİ FATTERING REGION EXAMPLE Mustafa EKİNCİ Institute of Health Sciences Department of Animal Science Doctoral Thesis, July 2024 Advisor; Assoc. Dr. Davut BAYRAM ABSTRACT This doctoral dissertation is based on research conducted in the active livestock breeding regions of Türkiye, especially in the Beydeğirmeni Beef Cattle Breeding Region of the Kocasinan district in Kayseri province. The aim of the thesis is to examine the current situation in the livestock sector, evaluate the structural and productive characteristics, and develop strategic recommendations to increase the productivity and sustainability of livestock activities in these regions. Additionally, the effects of regional differences on the sector and how these differences can be managed are emphasized. Within the scope of the research, surveys were conducted on livestock enterprises in Ankara - Sincan, Ankara - Çubuk, Amasya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, and Kayseri. These questionnaires collected information such as demographic data, education levels, income status, social security rates, family sizes, and business experiences of the operators. The data were evaluated using statistical analysis methods, and differences between regions were determined. The research results showed that each region has unique structural and productive characteristics. For example, the educational level and income status of the operators differed between regions. It was found that modern animal husbandry techniques were more common in regions with higher education levels, and the productivity of enterprises in these regions was higher. Additionally, access to veterinary services and animal welfare practices were found to have significant effects on the productivity of livestock enterprises. The findings provide a comprehensive understanding of the general situation of the livestock sector in Türkiye and regional differences. It was discussed that the dissemination of education and technical support programs, the implementation of incentive and support programs to attract young entrepreneurs to the sector, and the improvement of veterinary service quality are necessary. Strengthening feed production and storage infrastructure and implementing environmental sustainability measures were also emphasized. These measures are expected to increase productivity and sustainability in the sector. Within the scope of this thesis, various recommendations were made to address the negative factors in the sector, considering the structural and productive differences of livestock regions in Türkiye. These recommendations include the dissemination of education and technical support programs, strengthening feed production and storage infrastructure, improving access to veterinary services, facilitating market access, and implementing environmental sustainability measures. It is believed that taking these steps will contribute to the overall improvement of the livestock sector in Türkiye and the creation of a more sustainable and productive livestock sector in the future.