Kırşehir çocuk oyunları
Kırşehir children's games
  1. Tez No: 883581
  2. Yazar: ELİF DENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEDİM BAKIRCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: oyun, çocuk, dijital oyunlar, çocuk oyunları, game, child, digital games, children's games
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Kırşehir ilinin çocuk oyunları, bölgenin zengin kültürel mirasının önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Bu bilinçle Kırşehir ilinde oynanan ve unutulmaya yüz tutmuş çocuk oyunlarını derinlemesine inceleyerek ve bu oyunları kayıt altına alarak sonraki nesillere aktarmayı amaçladığımız çalışmamızı yaparken Kırşehir'deki çocuk oyunlarına dair yazılı kaynaklar (kitaplar, makaleler, yerel tarihçeler) ve diğer dokümantasyonlar incelenerek, bu oyunların tarihçesini, evrimini ve kültürel bağlamını anlamak için belge analizleri yapılmıştır. Çocuklar arasında oyunların nasıl oynandığını ve hangi oyunların popüler olduğunu gözlemlemek için saha çalışmaları yapılmış ve daha sonra Kırşehir'deki çocuklar, ebeveynler, öğretmenler ve Kırşehir halkıyla görüşmeler yapılarak geleneksel çocuk oyunları hakkında bilgiler toplanmıştır. Çalışmamız sonucunda Kırşehir ilinde oynanan birçok oyunun tamamen unutulduğu, birçoğunun ise unutulmaya yüz tuttuğu görülmüştür. Gelişen teknolojinin olumsuz etkileriyle unutulmuş ve unutulmaya yüz tutan bu geleneksel çocuk oyunlarının canlandırılarak tekrar kültürümüzün bir parçası haline getirme gayesi, çalışmamızın ve bunun gibi çalışmaların önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Traditional children's games of Kırşehir province constitute an important part of the rich cultural distribution of the region. With this awareness, we aim to examine in detail the forgotten traditional children's games in Kırşehir and record these games and copy them to the next generations. Document analysis was conducted to show its evolution and cultural context. Field studies were carried out to observe how games are played and which games are popular among children, and then information about traditional children's games was collected through interviews with children, students, educators and local people in Kırşehir. As a result of our study, we saw that many games played in Kırşehir were completely forgotten and most of them were almost forgotten. Our aim to make these traditional children's games, which have been forgotten and are about to be forgotten due to the developing negative effects, become a part of our culture by reviving them again and again, shows that our work and similar epidemics have emerged.