Okullarda çalışan psikolojik danışmanların örgütsel bağlılıkları, iş doyumları ve iş erteleme davranışları arasındaki ilişki
The relationship between organizational commitment, job satisfaction and workplace procrastination behaviors of psychological counselors working in schools
  1. Tez No: 883580
  2. Yazar: SAADET SİNEM YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUAZZEZ DENİZ GİRAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İş Doyumu, İş Erteleme Davranışı, Örgütsel Bağlılık, Job Satisfaction, Procrastination at work, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmanın amacı okullarda çalışan psikolojik danışmanların örgütsel bağlılıkları, iş doyumları ve iş erteleme davranışları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma, Türkiye'nin her bölgesinden farklı illerde bulunan (Adana, İstanbul, Şanlıurfa, Ankara, Aydın, Van vb.) okullarda çalışan 300 psikolojik danışman ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veriler kişisel bilgilerin yer aldığı 'Demografik Bilgi Formu', Örgütsel Bağlılık Ölçeği', 'Minnesota İş Doyumu Ölçeği (MİDÖ)' ve 'İşyerinde Erteleme Davranışı Ölçeği (İEDÖ)', ile toplanmıştır. Araştırma sonuçları incelendiğinde, 10 ve üzeri yıl çalışan okul psikolojik danışmanlarının 0-5 yıl ve 5-10 yıl çalışanlara göre iş erteleme davranışlarının daha düşük olduğu görülmüştür. Bunun yanında cinsiyete ve çalıştıkları okul kademesine göre iş erteleme davranışları incelendiğinde anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Ayrıca katılımcıların örgütsel bağlılık ve iş erteleme davranışları arasında ters yönde anlamlı bir ilişki bulunurken, iş doyumları ile iş erteleme davranışları arasında da ters yönde anlamlı bir ilişki olduğu ortaya konmuştur. Bootstrapping testi ile yapılan analiz sonuçlarında, örgütsel bağlılığın iş erteleme davranışı üzerinde dolaylı etkisinin anlamlı olduğu (β = -.061, %95 GA [-.120 , -.006]), dolayısıyla iş doyumunun örgütsel bağlılık ile iş erteleme davranışı arasındaki ilişkiye dolaylı olarak etki ettiği tespit edilmiştir. Başka bir ifade ile örgütsel bağlılık iş doyumunu, iş doyumu ise iş ertelemeyi etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between organizational commitment, job satisfaction and procrastination at work behaviors of school counselors. The study was conducted with 300 psychological counselors working in schools in different provinces (Adana, Istanbul, Şanlıurfa, Ankara, Aydın, Van, etc.) from all regions of Turkey. The data were collected by using 'Demographic Information Form', 'The Organizational Commitment Questionnaire (OCQ)', 'Minnesota Satisfaction Questionnaire (MSQ)' and 'Procrastination at Work Scale (PAWS)'. When the results of the study were examined, it was shown that school counselors working for 10 or more years had lower job procrastination behaviors than those working for 0-5 years and 5-10 years. In addition, no significant difference was found when job procrastination behaviors were examined according to gender and school level. In addition, while there was a significant negative relationship between the participants' organizational commitment and procrastination at work behaviors, there was a significant negative relationship between their job satisfaction and procrastination at work behaviors. The results of the analysis conducted with the bootstrapping test showed that the indirect effect of organizational commitment on job procrastination behavior was significant (β = -.061, 95% CI [-.120 , -.006]), thus job satisfaction indirectly effected the relationship between organizational commitment and procrastination at work behavior. In other words, organizational commitment effects job satisfaction, and job satisfaction effects procrastination at work.