Effects of methylation on plasmopara halstedii stress in Helianthus annuus L.
Helianthus annuus L. bitkisinde metilasyonun plasmopara halstedii stresine etkileri
  1. Tez No: 883751
  2. Yazar: NİL KURTGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE KARAKAŞ METİN, PROF. DR. MİNE TÜRKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Mildiyö Hastalığı, Helianthus annuus L, Metilasyona Duyarlı Amplifikasyon Polimorfizmi, Epigenetik, DNA Metilasyonu, Downy Mildew disease, Helianthus annuus L, Methylation Sensitive Amplification Polymorphism (MSAP), Epigenetics, DNA Methylation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Asteraceae familyasının bir üyesi olan ticari hibrit ayçiçeği (Helianthus annuus L.) diploit (n = 17), gıda, sanayi ve ilaç sektörlerinde çok yönlü kullanımları nedeniyle dünya çapında yetiştirilen önemli bir yağlı tohum bitkisidir. Ticari hibrit ayçiçeğinin, süs bitkisi olarak da kullanımı yaygındır. Ayçiçeği, ekonomik ve ekolojik öneminden dolayı genetik ve genomik çalışmalarda öncelikli modellerden biri olmuştur. Helianthus annuus L., dünyada en bilinen dördüncü yağlı tohum mahsulüdür. Ayçiçeğinde Mildiyö hastalığı, Plasmapora halstedii adlı patojenden kaynaklı olup, ayçiçeği hangi gelişimsel aşamasında olduğuna bağlı olarak değişen karakteristik semptomları vardır. İnfertil çiçeklerin üretiminde genç fide ölümü, cüce bitki, yaprak ağarması ve sporülasyon bu semptomlara örnek verilebilir. Ayçiçeği yağlı tohum mahsulü olarak öenm kazandığı dönemden itibaren hastalığa toleranslılık karakterinin genotipler arasında aktarımı ıslah çalışmalarına dâhil edilmiştir. Ayçiçeğini hastalıklara karşı korumak için 37 Pl direnç geni belirlenmiştir. Ayçiçeğinde Mildiyö hastalığının genetik kontrolü, patojenin sürekli değişime uğraması nedeniyle ve zorlu bir araştırma alanıdır. Patojen enfeksiyonları, bitki sağlığı ve küresel mahsul üretimi açısından ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. DNA metilasyonu ve histon modifikasyonu gibi epigenetik süreçler bitkinin savunma cevaplarında önemli rol oynar. Metilasyona duyarlı amplifikasyon polimorfizmi (MSAP), bitkilerdeki DNA metilasyon değişikliklerini değerlendirmek için en çok kullanılan yöntemlerden biridir. Bu yöntem, metilasyona duyarlı restriksiyon enzimleri kullanılarak kesilen ve ardından çeşitli primer kombinasyonları kullanılarak çoğaltılmış DNA'ların PCR ürünlerinin jel tabanlı görselleştirilmesi olarak tanımlanabilir. Bu çalışmada temel amaç Mildiyö hastalığına toleranlı ve hassas olduğunu bildiğimiz iki ayrı ticari hibrit ayçiçeğinin patojenle enfeksiyon sonrası DNA metilasyon değişiklikleri gibi epigenetik süreçleri metilasyona duyarlı amplifikasyon polimorfizmi (MSAP) yöntemi ile profillemektir. Ayçiçeği genotiplerinin hastalığa tolerans yönünden değerlendirilmesi, verim kaybının önüne geçilmesi ve ürünlerin sürdürülebilir kullanımları için çok önemlidir.
Özet (Çeviri)
Sunflower (Helianthus annuus L.), a member of the Asteraceae family with a diploid chromosome number (n = 17), is an important oilseed crop grown worldwide due to its versatile applications in the food, industrial, and pharmaceutical sectors. Its use as an ornamental plant is also widespread. Sunflower ranks as the fourth most well-known oilseed crop globally. It has been prioritized in genetic and genomic studies due to its economic and ecological significance. Mildew disease in sunflowers, caused by the pathogen Plasmapora halstedii, exhibits characteristic symptoms that vary depending on the developmental stage of the plant. Examples include young seedling death, dwarfing, leaf bleaching, and sporulation in infertile flowers. Since its rise as a significant oilseed crop, breeding efforts have incorporated tolerance to diseases like mildew among genotypes. Thirty-seven Pl resistance genes have been identified in sunflowers known to protect against diseases. Genetic control of mildew disease in sunflowers poses challenges due to the pathogen's variability, making it a rigorous area of research. Pathogen infections pose serious threats to plant health and global crop production. Epigenetic processes such as DNA methylation and histone modifications play crucial roles in plant defense responses. Methylation-Sensitive Amplification Polymorphism (MSAP) is a widely used method to assess DNA methylation changes in plants. It involves digesting DNA with methylation-sensitive restriction enzymes, followed by PCR amplification and gel-based visualization of the amplified products. The primary goal of this study is to profile epigenetic processes, specifically DNA methylation changes using MSAP, in response to pathogen infection in two distinct commercial hybrid sunflower varieties known for their tolerance and susceptibility to mildew disease. Evaluating sunflower genotypes for disease tolerance is crucial for mitigating yield losses and ensuring sustainable use of products.