Vestibüler disfonksiyonu olan hastalarda vestibüler rehabilitasyonun etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of vestibular rehabilitation in patients with vestibular dysfunction
  1. Tez No: 883835
  2. Yazar: MERİÇ YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF KAYA ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Vestibüler disfonksiyon, Vestibüler rehabilitasyon, Biodex Denge Sistemi SD, Vestibular dysfunction, Vestibular rehabilitation, Biodex Balance System SD
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Periferik vestibüler disfonksiyon, periferik vestibüler sistemin kısmi veya tam tutulduğu bir bozukluktur. Bu araştırmada, vestibüler disfonksiyonu olan hastalarda vestibüler rehabilitasyon tedavisi ile postüral denge ve düşme riski ile günlük hayattaki fiziksel, sosyal değişikliklere etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kulak Burun Boğaz - Odyoloji Ünitesi'nde periferik vestibüler disfonksiyon tanısı konulan ve vestibüler rehabilitasyon uygulanan 27 hastanın sonuçlarını kapsamaktadır. Vestibüler rehabilitasyon 4 haftalık manuel tedaviye ek verilen ev egzerszileri ve 4 haftalık Biodex Denge Sistemi SD ile verilen postügrafi eğitiminden oluşan toplam her biri 30 dakikalık toplam 8 seanstan oluştu. Tedavi öncesi ve sonrası Baş Dönmesi Engellilik Envanteri (Dizziness Handicap Inventory-DHI), Görsel Analog Skala (Visual Analog Scale-VAS), Vestibüler Bozukluklarda Günlük Yaşam Aktiviteleri Ölçeği (The Vestibular Disorders Activities of Daily Living Scale-VADL) kullanıldı. Biodex Denge Sistemi SD ile 5. haftanın başında ve 8. haftanın sonunda Düşme Riski İndeksi (DRI) ve Postüral Stabilite İndeksi değerlendirildi. Sonuç olarak tedavi öncesi ve sonrası DHI, VAS, VADL ölçek ortalamalarında ve DRI ve Postüral Stabilite İndekslerinde istatiksel olarak anlamlı azalma görüldü. Vestibüler rehabilitasyon, vestibüler disfonksiyonlu hastalar için yaşam kalitesinin artırılabileceği ve semptomlarının azaltılabileceği etkili bir tedavi yöntemidir.
Özet (Çeviri)
Peripheral vestibular dysfunction is a disorder in which the peripheral vestibular system is partially or completely involved. In this study, it was aimed to determine the effect of vestibular rehabilitation treatment on postural balance, fall risk and physical and social changes in daily life in patients with vestibular dysfunction. The study included the results of 27 patients who were diagnosed with peripheral vestibular dysfunction and underwent vestibular rehabilitation at the Otolaryngology - Audiology Unit of Tokat Gaziosmanpaşa University Research and Application Hospital. The vestibular rehabilitation consisted of a total of 8 sessions of 30 minutes each consisting of 4 weeks of manual therapy plus home exercises and 4 weeks of posture training with Biodex Balance System SD. Dizziness Handicap Inventory (DHI), Visual Analog Scale (VAS), The Vestibular Disorders Activities of Daily Living Scale (VADL) were used before and after treatment. Fall Risk Index (DRI) and Postural Stability Index (PSI) were evaluated with Biodex Balance System SD at the beginning of the 5th week and at the end of the 8th week. As a result, there was a statistically significant decrease in the mean DHI, VAS, VADL scales and DRI and Postural Stability Indexes before and after treatment. Vestibular rehabilitation is an effective treatment for patients with vestibular dysfunction that can improve quality of life and reduce symptoms.