Geri Dön

The role of bio-design in restoring fashion with a focus on well-being

Modanın refah eksenli iyileştirilmesinde biyotasarımın rolü

  1. Tez No: 883849
  2. Yazar: FİLİZ ÖZBENGİ USLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÖLEN UTKUN KİPÖZ MANAFLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tasarım Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moda ve Tekstil Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135

Özet

İnsan merkezli zorunluluklar üzerine kurulu mevcut ekonomik çerçeve, önemli ölçüde ekolojik bozulmaya yol açmıştır. Bu endişeler döngüsel tasarım metodolojilerinin temelini oluşturmaktadır. Buna göre, moda üretimine daha döngüsel ve ekolojik açıdan daha iyi huylu alternatifler bulmaya ve bireylerin 'moda' ile olan kalıcı ilişkisini yeniden değerlendirmeye acil ihtiyaç vardır. Bu bağlamda, biyo-tasarım, üretimde etik ve maddi uygulamaları, döngüselliği ve insan ve gezegenin refahı için çıkarımları vurgulayan dönüştürücü bir disiplin olarak ortaya çıkmaktadır. Doğayla işbirliği yapan bir tasarım metodolojisini savunan kavramsal bir çerçevenin rehberlik ettiği bu çalışma, biyo-tasarım yoluyla insan ve doğa arasındaki ilişkiyi ve bu ilişkinin ekolojik sistemlerle yeniden bağlantı kuran tekstil ve giysiler yoluyla refaha nasıl katkıda bulunabileceğini araştırmaktadır. Bu çalışmanın bir parçası olarak, Sun Tekstil Ar-Ge Merkezi ile yapılan uygulamalı bir işbirliği, deneysel olarak uygulanan biyo-tasarımın yeni tekstil ve malzeme inovasyonları yoluyla endüstriyel ölçekte nasıl yer bulmaya çalıştığını göstermeyi amaçlamaktadır. Antioksidan özellikleriyle bilinen deniz yosunu bazlı bir elyaf olan SeaCellTM kullanılarak yeşil deniz yosunu (Ulva lactuca) ile boyanmış bir örme kumaş üretilmiştir. Bunu takiben, döngüsellik ve ekolojik refah ilkelerini bünyesinde barındıran bir giysi üretilmiştir. Ayrıca, yeşil bir deniz yosunu türü olan deniz marulu (Ulva lactuca) ile biyoplastik malzeme denemeleri gerçekleştirilerek moda endüstrisindeki potansiyel uygulamaları araştırılmıştır. Bu pratik uygulamalar, deniz yosunu bazlı malzemelerin insan refahına ve ekosisteme olumlu katkıda bulunma potansiyelini vurgularken, daha temiz üretim süreçleri yoluyla daha döngüsel bir moda endüstrisi yaratma kapasitesi sunmaktadır.

Özet (Çeviri)

The current economic framework, based on anthropocentric imperatives, has led to significant ecological degradation. These concerns form the basis of circular design methodologies. Accordingly, there is an urgent need to find more circular and ecologically benign alternatives to fashion production and to re-evaluate individuals' enduring relationship with 'fashion'. In this context, bio-design is emerging as a transformative discipline emphasizing ethical and material practices in production, circularity, and implications for human and planetary well-being. Guided by a conceptual framework advocating a design methodology that collaborates with nature, this study explores the relationship between humans and nature through bio-design and how this relationship can contribute to well-being through textiles and garments that reconnect with ecological systems. As part of this study, a practical collaboration with the Sun Tekstil R&D Center aims to demonstrate how experimentally applied bio-design is seeking to find a space on an industrial scale through new textile and material innovations. A knitted fabric was produced using SeaCellTM, a seaweed-based fiber known for its antioxidant properties, dyed with green seaweed (Ulva lactuca). Following that, a garment was produced that embodies the principles of circularity and ecological well-being. Additionally, bioplastic material experiments were conducted with sea lettuce, a green seaweed species (Ulva lactuca), exploring potential applications in the fashion industry. These practical applications emphasize the potential of seaweed-based materials to contribute positively to human well-being and the ecosystem while offering the capacity to create a more circular fashion industry through cleaner production processes.

Benzer Tezler

  1. Advanced architecture design strategy based on biomimicry towards high-performance design in high-rise buildings

    Yüksek binalarda yüksek performanslı tasarıma yönelik biyomimikri temelli ileri mimari tasarım stratejisi

    ZIYAD AMER MAJEED ALYASIRI

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2020

    EnerjiYaşar Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. BAŞAK KUNDAKCI KOYUNBABA

  2. Crafting wooden-framed bioplastic composite panels through a diy materials design approach

    Kendin-yap malzeme tasarımı yaklaşımıyla ahşap çerçeveli biyoplastik kompozit panellerin üretimi

    DENİZ TÜMERDEM

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2024

    Mimarlıkİstanbul Teknik Üniversitesi

    Bilişim Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. LEMAN FİGEN GÜL

  3. Kanat çırpma hareketi bulunan dinamik sistemlerin stabilizasyonu

    Stabilization of dynamic systems with wing flapping motion

    MUSTAFA KAAN ATİK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    Mekatronik Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Mekatronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ATA MUĞAN

  4. Sürdürülebilir yapı malzemelerinin mimari tasarımdaki rolü

    The role of sustainable building materials in architectural design

    YUSUF ÇINAR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    MimarlıkBurdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SEVİM ATEŞ CAN

  5. Simulation based optimization of aeration in carousel reactors for securing new EU discharge regulations

    Yeni AB deşarj yönetmeliklerinin güvence altına alınması için karusel reaktörlerde havalandırmanın simülasyon tabanlı optimizasyonu

    IRMAK ÖZDEMİR

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2024

    Çevre Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HAYRETTİN GÜÇLÜ İNSEL