Şiddet mağduru kadınların profil çalışması; Tokat/Erbaa örneği
A profile study of women victims of violance in the Tokat/Erbaa sample
  1. Tez No: 884298
  2. Yazar: KEVSER EMİNE USTA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEHBİ ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Hizmet, Kadın, Şiddet, Profil, Sosyal Hizmet Merkezi, Social Work, Women, Violence, Profile, Social Service Cent
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırma, Erbaa Sosyal Hizmet Merkezi tarafından takibi yapılan şiddet mağduru kadınların temel özelliklerini tanımlamak ve risk faktörlerini belirlemek amacı ile yapılmış kesitsel türde nicel bir araştırmadır. Araştırma evrenini Erbaa Sosyal Hizmet Merkezine başvuran şiddet mağduru kadınlar oluşturmuştur. Araştırma verileri, üç ay içerisinde merkeze başvuran 134 şiddet mağduru kadından, gönüllü katılım esasına göre yüz yüze anket yöntemi ile elde edilmiştir. Anket toplamda 45 sorudan oluşmaktadır. Elde edilen veriler SPSS programında uygun istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara genel olarak bakıldığında, şiddet mağduru kadınların çoğunluğu ev hanımıdır ve yaş ortalaması 34.19'dur. Mağdurların %79,9'u lise, ortaokul ve ilkokul mezunudur. Kadınların bir kısmı (%29,9'u) psikolojik destek almaktadır. Mağdur kadınlar boşananlarında ilk üç neden; şiddet, aldatma ve failin alkol kullanmasıdır. Şiddet mağduru kadınlar kişilerin bir anlık öfkesi sonucu veya alkolün etkisiyle şiddete maruz kaldıklarını düşünmektedir. Kadınların en fazla şiddet gördüğü kişiler eşleridir ve en fazla sözel ve psikolojik şiddete maruz kalmışlardır. Araştırmaya katılan kadınların neredeyse tamamı şiddetin bir çözüm yolu olmadığına inanmaktadır. Bu bulguların, şiddet mağduru kadınların profillerini anlamak ve şiddetin azaltılması, mağdurların korunması ve desteklenmesi için stratejiler geliştirmek açısından literatüre önemli bir katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research is a cross-sectional, quantitative study conducted to describe the individual characteristics of women victims of violence and to determine their risk factors, followed by Erbaa Social Service Center. The research population consisted of women victims of violence who applied to Erbaa Social Service Center. Research data was obtained by face-to-face survey method, on the basis of voluntary participation, from 134 women victims of violence who applied to the center within three months. The survey consists of 45 questions in total. The obtained data were analyzed with appropriate statistical methods in the SPSS program. When we look at the findings of the research in general, the majority of women who are victims of violence are housewives and their average age is 34.19. 79.9% of the victims are high school graduates or below. Some of the women (29.9%) receive psychological support. The top three reasons why victimized women get divorced are; violence, deception and the perpetrator's use of alcohol. Women who are victims of violence think that they are exposed to violence as a result of a moment of anger or under the influence of alcohol. The people who are subjected to the most violence by women are their spouses, and they are exposed to the most verbal and psychological violence. Almost all of the women participating in the research believe that violence is not a solution. These findings make an important contribution to understanding the profiles of women victims of violence and developing strategies to reduce violence and protect and support victims.