Gebelerin karar verme stilleri ile gebeliğin kabulü arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between pregnant people's decision-making styles and acceptance of pregnancy
  1. Tez No: 884599
  2. Yazar: NEDİME PERK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAVA ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Ebe, gebe, gebelik, gebeliğin kabulü, karar verme, Midwife, pregnant, pregnancy, acceptance of pregnancy, decision making
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Bu araştırma gebelerin karar verme stilleri ile gebeliğin kabulü arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı tipte olan araştırmanın örneklemini Erzurum Şehir Hastanesi Kadın Doğum Polikliniklerine 01.12.2022-30.04.2023 tarihleri arasında başvuran gönüllü ve araştırma kriterlerini karşılayan 600 gebe oluşturmuştur. Veriler,“Kişisel Bilgi Formu”,“Melbourne karar verme stilleri ölçeği-II (MKVÖ-II)”ve“Prenatal Kendini Değerlendirme Ölçeğinin Gebeliğin Kabulü Alt Boyutu”kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde sayı, yüzde, ortalama, parametrik (t-testi ve anova), non parametrik testler (Kruskal Wallis ve Mann Whitney U Analizi) ve Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: MKVÖ-II ölçeğinin dikkatli karar verme alt boyutu ile gebeliğin kabulü alt boyutu toplam puanı arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenirken, MKVÖ-II ölçeğinin kaçıngan karar verme, erteleyici karar verme, panik karar verme alt boyutları ve ölçek toplam puanı ile gebeliğin kabulü alt boyut toplam puanı arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Dikkatli karar verme stilini kullanan gebeler ile gebeliğin kabulü arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Bu ilişki doğrultusunda dikkatli karar veren gebelerin, gebeliğin kabulünü daha kolay benimsedikleri bulunmuştur. MKVÖ-II ölçeğinin diğer alt boyutlar ile ölçek toplam puanı arasında çıkan paralellik doğrultusunda ise, bu alt boyutları kullanan gebelerin, gebelik kabulünün daha zayıf olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This research was conducted to examine the relationship between pregnant women's decision-making styles and pregnancy acceptance. Material and method: The sample of the descriptive study consisted of 600 pregnant women who were volunteers and met the research criteria, who applied to Erzurum City Hospital Gynecology and Obstetrics Polyclinics between 01.12.2022 and 30.04.2023. Data were collected using the“Personal Information Form”,“Melbourne Decision Making Styles Scale-II (MKVÖ-II)”and“Pregnancy Acceptance Sub-Dimension of the Prenatal Self-Assessment Scale”. Number, percentage, mean, parametric (t-test and anova), non-parametric tests (Kruskal Wallis and Mann Whitney U Analysis) and Pearson correlation analysis were used to evaluate the data. Results: It was determined that there was a negative significant relationship between the careful decision-making sub-dimension of the MKVÖ-II scale and the total score of the acceptance of pregnancy sub-dimension, while the avoidant decision-making, procrastinatory decision-making, panic decision-making sub-dimensions of the MKVÖ-II scale and the acceptance of pregnancy sub-dimension with the total score of the scale. It was determined that there was a positive significant relationship between the dimension total score. Conclusion: It has been determined that there is an inverse relationship between pregnant women using a careful decision-making style and acceptance of pregnancy. It has been found that pregnant women who make careful decisions in line with this relationship accept the pregnancy more easily. In line with the parallelism between the other sub-dimensions of the MKVÖ-II scale and the scale total score, it was determined that the pregnancy acceptance of pregnant women using these sub-dimensions was weaker.