Dış ticaretin kadın işgücüne katılımındaki etkisi : Hatay örneği
The effect of foreign trade on female labor force participation: the case of hatay
- Tez No: 884647
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YÜKSEL OKŞAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
- Anahtar Kelimeler: Dış Ticaret, Kadın İşgücü, İstihdam, Hatay, Foreign Trade, Female Labor, Employment, Hatay
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 242
Özet
Dış ticaret, firmaların küresel pazarda daha güçlü bir konum elde etmeleri için son derece önemli bir faktördür. Ülkelerin dış ticaretlerinde meydana gelen artış, kadın iş gücünün artmasına yol açabilir. Farklı sektörlerde iş fırsatlarının artması, uluslararası pazarda rekabet etme imkânları ve talep açığının olması kadınların istihdam edilme olanaklarını artırabilir. Ancak, bu durumda sektörel ve bölgesel farklılıkların da etkisi söz konusudur. Türkiye genelinde kadınların dış ticarette ve iş gücünde aktif rol alamaması; eğitim, çevre, iş ve çalışma hayatı, ücret ve cinsiyet eşitsizlikleri ile ilgilidir. Bu tez çalışmasının amacı, bölgesel bir inceleme yaparak, Hatay ilinde dış ticaretin kadın iş gücü üzerindeki etkisini değerlendirmek ve bu konuda firmaların görüşlerini ve uyguladığı politikaları araştırmaktır. Çalışma dört ana bölümü içermektedir. İlk bölümde dış ticaret kavramı ele alınarak dünya ve Türkiye'deki gelişim durumu incelenmiştir. İkinci ve üçüncü bölümlerde, kadın iş gücü ve dış ticaret kavramları arasındaki ilişkiye odaklanılarak, bu ilişkinin Hatay bölgesi üzerinde değerlendirilmesi yapılmıştır. Son bölümde ise araştırmanın yöntemine ve elde edilen bulgulara yer verilmiştir. Hatay ilindeki dış ticaret faaliyeti gösteren firmalara yönelik olarak uygulanan anket yöntemiyle elde edilen veriler, firmaların ziyaret edilmesi suretiyle toplanmıştır. Araştırma sonucunda firmaların, dış ticaretlerinin arttığı durumlarda kadın iş gücü istihdamının da artacağı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Foreign trade is an extremely important factor to gain a stronger position in the global market. The increase in the foreign trade of countries can pave the way for the increase in women. Increasing job opportunities in different sectors, opportunities to compete in the international market and a gap in demand may enable women to be employed. However, in this case, sectoral and regional differences have an impact. Women's inability to take an active role in foreign trade and establishment throughout Türkiye; It is related to education, environment, work and working life, wage and gender inequalities. The purpose of this thesis is to examine the system, evaluate the women's section of foreign trade in Hatay province, and investigate the measurements and policies implemented on this issue. The study includes four main sections. In the first part, the characteristics of foreign trade products and the development status in the world and in Turkey. Focusing on the relations between the concepts of second and third powers, female labor force and foreign trade, this relationship was evaluated on the Hatay region. The last section includes the learning method and the information obtained. The data for the research was collected through a survey conducted with firms engaged in foreign trade in the Hatay province, with the firms being visited for this purpose. The research concluded that as firms' foreign trade activities increase, there is also an increase in the employment of female labor.