Toplu ulaşımda sürücü tanıma sistem önerisi: İstanbul minibüs örneği
Driver identification system proposal in public transportation:Case study in İstanbul minibüs
- Tez No: 884670
- Danışmanlar: PROF. DR. NECLA TEKTAŞ, PROF. DR. MEHMET TEKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Akıllı Ulaşım Sistemleri, Sürücü Tanıma Sistemi, Otonom Sistemler, Toplu Ulaşım, Smart vehicle, driver recognition system, autonomous systems, public transportation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Akıllı Ulaşım Sistemleri ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Akıllı Ulaşım Sistemleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Ulaşım, insanların veya eşyaların bir yerden başka bir yere aktarılmasıdır. Toplu ulaşım ise kişisel araç kullanmadan birçok insanın veya eşyanın aynı araç veya sistemle aynı anda yolculuk yaptığı bir ulaşım sistemidir. Ulaşım ve toplu ulaşım, modern toplumların işleyişinde ve yaşam kalitesinde kritik bir rol oynar. Bunlar ekonomik, çevresel, sosyal ve toplumsal etkilere sahiptir. Bu nedenle, sağlam bir ulaşım altyapısının oluşturulması ve etkin bir toplu ulaşım sisteminin işletilmesi, şehirlerin ve toplumların sürdürülebilir bir şekilde gelişmesi için büyük öneme sahiptir. Bu çalışmada, toplu ulaşımın önemli bir türü olan minibüsün rolü, İstanbul'daki minibüslerin durumu ve minibüsler için sürücü tanıma model önerisi yapılmıştır. Bu amaçla, sürücü tanıma modelleri incelenmiş ve minibüs sürücülerinin denetlenmesi ve tanınması için bir modeli önerisi sunulmuştur. Bu önerilen modelde; sürücülerin ehliyet, güzergâh, araç kullanma, madde veya alkol kullanma gibi bilgilerini kontrol etmek için derin öğrenme tabanlı yüz tanıma yöntemini kullanmaktadır. Önerilen model, mobApps adlı mobil uygulama ile entegre edilmiştir. Uygulama, sürücü denetimi, engelli erişimi, yolcu konforu, ödeme kolaylığı ve kayıt dışılığı önleme gibi işlevler yer almaktadır. Bu modelin minibüsler için bir ilk olması ve minibüs sürücülerinin karşılaştığı sorunlara çözüm getirmesi nedeniyle önemli olduğu düşünülmektedir. Bu önerilen modelin, minibüs sürücülerinin güvenliği, konforu ve genel olarak can güvenliği açısından faydalı olabileceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
|Transportation is the transfer of people or goods from one place to another. Public transportation is a transportation system in which many people or goods travel at the same time with the same vehicle or system, without using personal vehicles. Transport and public transport play a critical role in the functioning and quality of life of modern societies. These have economic, environmental, social and community impacts. Therefore, establishing a solid transportation infrastructure and operating an effective public transportation system is of great importance for the sustainable development of cities and societies. In this study, the role of the minibus, which is an important type of public transportation, the situation of minibuses in Istanbul and a driver recognition model proposal for minibuses were made. For this purpose, driver recognition models have been examined and a model proposal has been presented for the supervision and recognition of minibus drivers. In this proposed model, it uses deep learning-based facial recognition method to check drivers' information such as driver's license, route, driving, substance or alcohol use. The proposed model is integrated with the mobile application called mobApps. This application includes functions such as driver control, disabled access, passenger comfort, ease of payment and illegality prevention. This model is thought to be important because it is a first for minibuses and provides solutions to the problems faced by minibus drivers. It is anticipated that this proposed model may be beneficial for the safety, comfort and general life safety of minibus drivers.