2023 Cumhurbaşkanlığı Seçimi 2. tur adaylarının x paylaşımlarına yorum yapan kullanıcıların nefret söylemi üzerine bir inceleme
An analysis of hate speech in the comments of users on the social media posts of the candidates in the 2nd round of the 2023 Presidential Election
- Tez No: 884723
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEDRET ÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Nefret Söylemi, Siyasal İletişim, Twitter, Sosyal Medya, Hate Speech, Political Communication, Twitter, Social Media
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Sosyal medya platformlarının yaygınlaşması, siyasal iletişimin doğasını önemli ölçüde değiştirmiştir. Artık politikacılar, kampanya ekipleri ve vatandaşlar, fikirlerini ifade etmek, bilgi paylaşmak ve tartışmalara katılmak için sosyal medya araçlarını kullanmaktadır. Ancak, bu platformlar aynı zamanda nefret söylemi için de uygun zeminler haline gelmiştir. Çalışmada siyasal iletişim, sosyal medya ve nefret söylemi kavramı ele alınarak, nefret söyleminin sosyal medyada nasıl yayıldığı ve siyasal iletişim bağlamında nasıl kullanıldığı üzerinde durulmuştur. İnsanlar sosyal medya sayesinde çok kısa süreler içerisinde büyük kitlelere ulaşabilmekte ve fikirlerini açıklayabilmektedir. Bu durumda nefret söyleminin çok büyük kitlelere yayılarak benimsenmesini ve nefret söylemine hedef olan kişi veya grubu olumsuz etkileyebilmektedir. Sosyal medya üzerinde gerçekleşen bir nefret söyleminin çok hızlı bir yayılım alanı bulunduğundan ötürü oluşturduğu tehditte o denli büyük kabul edilmektedir. Çalışmanın amacı, X kullanıcılarının seçim sürecinde siyasi liderlerin paylaşımlarına yaptıkları yorumlarda oluşturduğu nefret söyleminin yayılımını ve etkilerini ortaya koymaktadır. Oluşan nefret söyleminin boyutları analiz edilerek nefret söyleminin oluşma biçimi ve etkisinin tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Araştırma 2023 Cumhurbaşkanı 2. Tur Seçimlerinde yarışan Cumhurbaşkanı adayları Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun 14-28 Mayıs 2023 tarihleri arasında birbirlerine yönelik yaptığı X paylaşımlarına gelen yorumları kapsamaktadır. Araştırma kapsamında ele alınan paylaşımlar Van Dijk'ın söylem analizi kapsamında incelenmiştir. Araştırma sonucunda doğrudan hakaret ve küfür yerine, imalar, kelime oyunları ve suçlamalar yoluyla ifade edilen dolaylı nefret söyleminin yaygın olduğu ortaya koyulmuştur. İncelenen yorumlar üzerinde yapılan söylem analizi, siyasi aktöre karşı nefret söylemi içeren paylaşımların, siyasi aktörün savunucuları tarafından hedef alındığı ve gerek doğrudan kişiyi hedef alan gerekse savundukları siyasi aktörün söylemini destekleyen paylaşımlar yaptıkları gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The widespread use of social media platforms has significantly changed the nature of political communication. Politicians, campaign teams, and citizens now use social media tools to express their opinions, share information, and participate in discussions. However, these platforms have also become fertile ground for hate speech. This study examines the concepts of political communication, social media, and hate speech, focusing on how hate speech spreads on social media and how it is used in the context of political communication. People can reach large audiences very quickly through social media and express their opinions. In this case, hate speech can spread to very large audiences, be adopted, and negatively impact the person or group targeted by hate speech. Since hate speech on social media has a very rapid spread, the threat it poses is considered to be that much greater. The aim of the study is to reveal the spread and effects of the hate speech created by X users in their comments on the posts of political leaders during the election process. By analyzing the dimensions of the hate speech that has emerged, it is aimed to determine how hate speech is formed and its impact. The research covers the comments made on X posts made by presidential candidates Recep Tayyip Erdoğan and Kemal Kılıçdaroğlu, who competed in the 2nd round of the 2023 presidential election, between May 14-28, 2023, directed at each other. The posts examined within the scope of the research were examined within the framework of Van Dijk's discourse analysis. As a result of the research, it was revealed that indirect hate speech expressed through allusions, word games, and accusations is more common than direct insults and curses. The discourse analysis conducted on the examined comments revealed that posts containing hate speech against a political actor are targeted by the supporters of the political actor, and that they make both direct attacks on the individual and posts supporting the speech of the political actor they defend.