Ratlarda oral mukoza yara iyileşmesinde N-asetilsistein ve L-karnitinin etkilerinin histolojik olarak incelenmesi
Histological investigation of the effects of N-acetylcysteine and L-carnitine on oral mucous wound healing in rats
  1. Tez No: 884836
  2. Yazar: GİZEM GÜVENÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLTEN KAVAK
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: oral mukoza, yara iyileşmesi, N-Asetilsistein, L-Karnitin, oral mucosa, wound healing, N-Acetylcysteine, L-Carnitine
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Çalışmamızda, güçlü antioksidan özellikleriyle öne çıkan N-Asetilsistein ve L- Karnitinin ratlarda sert damak mukozasında 5 mm punch biyopsi ile oluşturulan yara modelinde iyileşmeye etkileri incelenmiştir. 64 adet Wistar cinsi rat 4 ana gruba ayrılmıştır. Grup 1 kontrol grubu olup cerrahi sonrası herhangi bir ajan almamıştır. Grup 2'ye N-Asetilsistein 150 mg/kg/gün, Grup 3'e L-Karnitin 100 mg/kg/gün, Grup 4'e N-Asetilsistein 150 mg/kg/gün ve L-Karnitin 100 mg/kg/gün intraperitoneal olarak uygulanmıştır. Her grup kendi içerisinde 5. ve 10. günlerde sakrifikasyon için ikiye ayrılmıştır. Histolojik incelemeler Hematoksilen-Eozin ve Masson-Trikrom boyamaları yapılmış, sonuçlar fotoğraflar üzerinden yorumlanmıştır. İmmünohistokimyasal incelemede, α-SMA ve FGF-2 ekspresyonları istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Sonuç olarak gruplar arasında histolojik ve immünohistokimyasal incelemelerde göze çarpan bir fark görülmemiştir. Defektin sert damakta olması ve ratların beslenmesi sırasında sürekli mekanik travmaya maruz kalmasının önemli bir dezavantaj yarattığı ve iyileşmenin net şekilde görülmesi için daha uzun bir süre gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In our study, the effects of N-Acetylcysteine and L-Carnitine, which stands out with its strong antioxidant properties, on the healing of the wound model created by 5 mm punch biopsy in the hard palate mucosa of rats were investigated. 64 Wistar breed rats were divided into 4 main groups. Group 1 was the control group and did not receive any agent after surgery. Group 2 N-Acetylcysteine 150 mg/kg/day, Group 3 L-Carnitine 100 mg/kg/day, Group 4 N-Acetylcysteine 150 mg/kg/day and L- Carnitine 100 mg/kg/day was administered intraperitoneally. Each group was divided into two for sacrification on the 5th and 10th days. Histological examinations were made with Hematoxylin-Eosin and Masson-Trichrome staining, and the results were interpreted on photographs. In immunohistochemical examination, α-SMA and FGF- 2 expressions were evaluated statistically. As a result, no remarkable difference was observed between the groups in histological and immunohistochemical examinations. It was concluded that the defect on the hard palate and the rats being exposed to continuous mechanical trauma during feeding create a significant disadvantage and a longer time is required for the healing to be seen clearly.