Exhibition situations of conceptual art in Türkiye: A study on arter
Türkiye'de kavramsal sanatta sergileme durumları: Arter üzerine inceleme
- Tez No: 884837
- Danışmanlar: DOÇ. BURCU AYAN ERGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Kavramsal sanat, Arter, Sanatçı, Sergileme, Müze, Mekan, Galeri, Conceptual art, Arter, Artist, Exhibition, Museum, Space, Gallery
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Kültür Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu tez çalışması, 1960 sonrası ortaya çıkan Kavramsal Sanat'ın Türkiye'deki sergileme durumunu ve Arter'de yer alan 2019 yılından itibaren kişisel sergi açmış Türkiye'den sanatçıların deneyimlerini inceleyerek daha derinlemesine bir anlayış sunmayı hedeflemektedir. Kavramsal sanat, düşünceyi temel alan bir akımdır ve bu tezde, Türkiye'deki bu akımın sergileme pratikleri üzerinde durulacaktır. Arter Çağdaş Sanat Kurumu'ndaki kişisel sergiler, bu incelemenin odak noktası olacak ve Türkiye'den sanatçılar ile yapılan röportajlar, somut verilerin elde edilmesine olanak sağlayacaktır. Bu röportajlar, sanatçıların kavramsal sanatı nasıl algıladıklarını, sergileme süreçlerinde yaşadıkları zorlukları ve beklentilerini anlamak için önemli bir kaynak olacaktır. Elde edilen verilere dayanarak, gelecekteki sergiler için daha etkili çözüm önerileri geliştirilerek, kavramsal sanatın Türkiye'deki sergileme pratiğine katkıda bulunulması amaçlanmaktadır. Bu tezin metodolojisi, örnek sergilerin derinlemesine analizi ve sanatçıların deneyimlerinin akademik bir çerçevede incelenmesini içerecektir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to provide a deeper understanding of the exhibition situation of Conceptual Art in Turkey, which emerged after 1960, and the experiences of artists from Turkey who have had solo exhibitions at Arter since 2019. Conceptual art is a movement based on thought, and this thesis will focus on the exhibition practices of this movement in Turkey. Solo exhibitions at Arter Contemporary Art Institution will be the focal point of this investigation, and interviews with artists from Turkey will provide concrete data. These interviews will be essential for understanding how artists perceive conceptual art, their challenges in the exhibition process, and their expectations. Based on the data obtained, it aims to contribute to the exhibition practice of conceptual art in Turkey by developing more effective solutions for future exhibitions. The methodology of this thesis will include an in-depth analysis of the sample exhibitions and an academic examination of the artists' experiences.