Zekât verilebilen grupların vergi açısından değerlendirilmesi: Türkiye örneği
Comparison of the groups of people who are depicted as worthy of the zekah and people who receive government support from taxation
- Tez No: 885479
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK TAŞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Ekonomi, Religion, Economics
- Anahtar Kelimeler: Zekah, Tax, Social asisstance, poverty, Ministry of Family and Social Services of the Republic of Türkiye
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Finansı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
İslam'da belli zenginliği olan Müslümanlara farz olan zekâtın sosyal ve ekonomik başta olmak üzere maddi-manevi önemli işlevleri bulunmaktadır. Zekât ile benzer ve farklı yönleri olan verginin de çeşitli katkıları olmaktadır. Öte yandan zekâtın verilebildiği gruplar vardır. Bu gruplar genel manada“muhtaçlık”ve özelde maddi muhtaçlıklar ile ilgilidir. Verginin tahsili sonrasında da maddi yönden muhtaç olanlara yönelik sosyal yardımlar yapılabilmektedir. Bu çerçevede, vergi yoluyla verilen sosyal yardımlar ile zekâtın verilebildiği grupların kesiştiği yerlerde benzerliklerin olduğu varsayılarak, tezin temel sorunsalı, Türkiye'de vergilerle finanse edilen muhtaç durumda olanlara yönelik (Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı özelinde) yapılan sosyal yardım kalemleri ile zekât verilebilen gruplar arasındaki kesişme yerlerinin neler olduğu ve bunlara yönelik neler yapılabildiği veya yapılabileceğidir. Bu sorunsalı incelemek için de literatüre dayalı bir nitel bir yöntem izlenmektedir. Bu kapsamda tez üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm zekât ve vergi ile ilgili kavramsal çerçeve sunmaktadır. İkinci bölümde zekâtı verilebildiği gruplar ana hatları ile açıklanmaktadır. Tezin üçüncü ve son bölümü, vergiler ile finanse edilen sosyal yardımlar ile zekâtın kesiştiği yerler, Türkiye ölçeğinde ortaya konmaktadır. Anahtar kalemeler: Zekât, vergi, sosyal yardım, yoksulluk, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı.
Özet (Çeviri)
Zekah in Islam, which is a binding duty (fard) for muslims who possesses certain amount of wealth, has various material and moral functions. Social assistance system has also different kinds of impacts just as zekah. For zekah, it is well established that who are eligible to receive zekah. It is closely related to material destitute as in the tax receivers who are supported by the social subsidies. In this context, there are overlaps between zekah groups and people who receive social assistance programs from Ministry of Family and Social Services of the Republic of Türkiye. This study's aim is to discover the extent of common points of these two groups and further execution grounds. This paper consists of three main parts. First chapter introduces conceptual frame of zekah and taxation. Second chapter explains the groups of people who are depicted as worthy of the zekah. The last part expresses the zekah groups that correspond to social assistance categories in Republic of Türkiye.