Islak kimya yöntemi ile nano anataz sentezi ve metil oranj boyar madde üzerinde fotokatalitik uygulaması
Nano anatase synthesis by wet chemistry method and photocatalytic application on methyl orange dyestuffle
  1. Tez No: 885613
  2. Yazar: CANSU YOKUŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZHAN AVCIATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yaş kimya, nano, titanyum dioksit, sentez, metil oranj, Wet Chemistry, nano, titanium dioxide, synthesis, methyl orange
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Boyarmaddeler hem koruma hem de estetik amaçlı olarak her alanda yoğun olarak kullanılmaktadır. Tüketim malzemelerinin her geçen gün artması boyarmadde kullanımını da arttırmaktadır. Ancak bu boyarmaddeler üretim aşamasında, kullanım sırasında ve kullanım sonrasında çevre sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Artan hava kirliliği, su kirliliği ve toprak kirliliği hayatı daha da zorlaştırmaktadır. Nano boyutlu titanyum dioksit, çevre arıtımında ve atık sudaki zararlı organik kirletici kimyasalların parçalanmasında yaygın olarak kullanılan en bilinen fotokatalizörlerden biridir. Titanyum dioksitin anataz, brukit ve rutil olmak üzere üç kristal fazı olup, anataz ve rutil formunda, pigment, gaz sensörü, katalizör ve fotokatalizör olarak çevre saflaştırmasında kullanımı ön plana çıkmaktadır. Hava ve sudaki organik kirleticilerin uzaklaştırılmasında fotokatalizör olarak kullanılabilir ve suyu iyonlara ayrıştırarak hidrojen elde etmede fotokatalizör olarak geniş uygulama alanına sahiptir. Bu özelliklere sahip diğer malzemelere göre fiyatının daha düşük olması, toksisitesinin düşük olması, yüksek ısıya ve kimyasallara karşı dayanıklılığı nedeniyle yaygın olarak kullanılmaktadır. Titanyum dioksit, çevre temizliği ve enerji üretimi alanlarında köklü değişikliklerle gelişen teknolojilerde en çok araştırılan yarı iletken oksitlerden biridir. Bu çalışmada, çevresel fotokatalitik nano boyutlu anataz malzemesi yaş kimya yöntemiyle sentezlendi. Sentezlenen malzemenin X-Işını Kırınımı (XRD), Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ve Enerji Dağılımlı Spektrometri (EDS) analizleri yapıldı. Sentezlenen saf TiO2 tozlarının kristal boyutunun 15,3 nm olduğu görüldü. Uygulama olarak suda çözünebilen metil oranj boya maddesi üzerine fotokatalitik uygulama yapıldı. 15 dk da bir yapılan ölçümler sonucunda metil oranj boyarmaddesinin 45. dk sonunda UV ışık altında nano TiO2 nin fotokatalitik etkisi ile tamamen parçalandığı ortaya kondu.
Özet (Çeviri)
Dyestuffs are used intensively in every field for both protection and aesthetic purposes. The increase in consumption materials day by day increases the use of dyestuffs. However, these dyestuffs also bring environmental problems during the production phase, during use and after use. Increasing air pollution, water pollution and soil pollution make life more difficult. Nano-sized titanium dioxide is one of the most well-known photocatalysts, which is used extensively in environmental treatment and degradation of harmful organic polluting chemicals in wastewater. Titanium dioxide has three crystal phases, namely anatase, brucite and rutile, and its use as anatase and rutile form, pigment, gas sensor, catalyst and photocatalyst in environmental purification comes to the fore. It can be used as a photocatalyst for the removal of organic pollutants in the air and water, and it has wide applications as a photocatalyst to obtain hydrogen by decomposing water into ions. It is widely used due to its lower price, low toxicity, resistance to high heat and chemicals compared to other materials with these properties. Titanium dioxide is one of the most researched semiconductor oxides in technologies developing with radical changes in the fields of environmental purification and energy production. In this study, environmental photocatalytic nano-sized anatase material was synthesized by wet chemistry method. X-Ray Diffraction (XRD), Scanning Electron Microscopy (SEM) and Energy Dispersive Spectrometry (EDS) analyzes of the synthesized material were performed. The crystal size of the synthesized pure TiO2 powders was 15.3 nm. As an application, photocatalytic application was carried out on water-soluble methyl orange dyestuff. As a result of the measurements made every 15 minutes, it was revealed that methyl orange dyestuff was completely degraded by the photocatalytic effect of nano TiO2 under UV light at the end of 45 minutes.