Kudret narı (Momordica charantia) çekirdek özütünün meme kanseri (MCF-7) hücrelerinde genomik olmayan östrojen reseptör yolağı üzerinden antiproliperatif etkisinin değerlendirilmesi
Evalution of antiproliperative effect of bitter melon (Momordica charantia) seed extract through non-genomic estrogen receptor pathway in breast cancer cells
- Tez No: 885625
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET CUMAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, genomik olmayan östrojen sinyal yolağı, kaspaz-9 fosforilasyonu, Momordica charantia, 17-β-östradiol, östrojen reseptör, Breast cancer, non-genomic estrogen signaling pathway, caspase- 9 phosphorilation, bitter melon(Momordica charantia), 17-β-estradiol, estrogen receptor
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Ecz) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
KUDRET NARI (Momordica charantia) ÇEKİRDEK ÖZÜTÜNÜN MEME KANSERİ (MCF-7) HÜCRELERİNDE GENMİK OLMAYAN ÖSTROJEN RESEPTÖR YOLAĞI ÜZERİNDEN ANTİPROLİFERATİF ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Hikmetnur ÇINAR Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Biyokimya Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Haziran 2024 Danışman: Prof. Dr. Ahmet CUMAOĞLU ÖZET Kudret narı, yüksek besin değeri ve anti-kanser özellikleri nedeniyle son yıllarda tamamlayıcı bir ilaç olarak büyük ilgi görmektedir. Bu çalışmanın sonuçları, Kudret narı tohumu ekstresinin (McSE) MCF-7 hücrelerinin göçünü ve çoğalmasını ve potansiyel etki mekanizmalarını engellediğini göstermektedir. McSE hücre büyümesini ve 17-β-Estradiol (E2) ile indüklenen hücre göçünü 242,2 μg/mL IC50 değeri ile bloke etmiştir. Genomik olmayan sinyal kinazları ERK1/2 ve PI3K/AKT, kaspaz-9'un aktivasyonuna yol açan düşük konsantrasyonlu E2'nin (1nM) kısa süre (15 dakika) uygulanmasıyla artmıştır. McSE ile tedavi ERK1/2 ve PI3K/AKT aktivasyonunu ve kaspaz-9 fosforilasyonunu önemli ölçüde azaltmıştır. Ayrıca, McSE ile tedavi, hücre göçü deneyinde çiziğin göreceli olarak kapanmasında önemli bir azalmaya neden olmuştur. Çalışmanın bulguları, McSE'nin kanser tedavisinde kullanılmak üzere yeni tanımlacak bileşiklere bakmak için iyi bir hedef olacağını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
EVALUATİON OF ANTİPROLİFERATİVE EFFECT OF BİTTER MELON(Momordica charantia) SEED EXTRACT THROUGH NON-GENOMİC ESTROGEN RECEPTOR PATHWAY İN BREAST CANCER CELLS Hikmetnur ÇINAR Erciyes University, Institute of Healthy Sciences Faculty of Pharmacy Department of Biochemistry, Master's Thesis, June 2024 Supervisor: Prof. Dr. Ahmet CUMAOĞLU ABSRACT Because of its high nutritional value and anti-cancer features, Momordica charantia has gained a lot of interest as a supplementary medicine in recent years. The results of this study demonstrate that Momordica charantia seed extract (McSE) inhibits the migration and proliferation of MCF-7 cells, as well as potential mechanisms of action. McSE blocked cell growth and 17-β-Estradiol (E2)-induced cell migration with an IC50 value of 242.2 μg/mL. The non-genomic signaling kinases ERK1/2 and PI3K/AKT were increased by a short time (15 min) administration of low concentration E2 (1nM), which led to the activation of caspase-9. Treatment with McSE significantly reduced the activation of ERK1/2 and PI3K/AKT and the phosphorylation of caspase-9. Further, treatment with McSE caused a significant reduction in relative closure of scratch in cell migration assay. The study's findings suggest that McSE would be a good place to look for recently identified compounds for use in cancer therapy.