Romantik ilişkilerde öznel iyi oluş, sosyotelizm ve yalnızlık ilişkisinin incelenmesi: empatinin düzenleyici rolü
The moderating role of empathy in the relationship between subjecti̇ve well-being in romanti̇c relationships, phubbing and loneliness
  1. Tez No: 885985
  2. Yazar: SENA NUR KOÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİSA SEVİ KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Romantik ilişkilerde öznel iyi oluş, sosyotelizm, yalnızlık, empati, Subjective well-being in Romantic relationships, Phubbing, loneliness, empathy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmanın amacı, romantik ilişkilerde öznel iyi oluş, sosyotelizm ve yalnızlık arasındaki ilişkilerin incelenmesi, romantik ilişkilerde öznel iyi oluş ile sosyotelizm ilişkisinde yalnızlığın aracı rolü ve romantik ilişkilerde öznel iyi oluş ile sosyotelizm ilişkisinde empatinin düzenleyici rolünün incelenmesidir. Araştırma grubu Türkiye'de yaşayan en az 1 yıldır romantik ilişki içerisinde olan ve sosyotelist davranışlar gösteren yetişkin bireylerden oluşmaktadır. Çalışmanın örneklemi ise kolayda örnekleme yöntemi ile ulaşılan 431 bireyden oluşmaktadır. Verilerin elde edilmesinde; Genel Sosyotelist Olma Ölçeği (GSOÖ), Romantik İlişkilerde Öznel İyi Oluş Ölçeği (RİÖİOÖ), Yakın İlişkilerde Yalnızlık Ölçeği (YİYÖ), Bilişsel ve Duygulanımsal Empati Ölçeği (BDEÖ) ve kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Veriler çevrimiçi ortamda toplanmıştır. Değişkenler arası ilişkilerin incelenmesi için Pearson korelasyon analizi, aracılık ve düzenleyicilik hipotezlerinin test edilmesi için Hayes (2022) tarafından geliştirilen Process Macro 4.3.1 eklentisi kullanılarak veriden 5000 örneklem ile Bootstrap yöntemi ile bir dizi regresyon tabanlı yol analizi gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen analizleri sonucunda romantik ilişkilerde öznel iyi oluş ve sosyotelizm ilişkisinde yalnızlığın aracı rol oynadığı tespit edilmiştir. Buna karşın, romantik ilişkilerde öznel iyi oluş ve sosyotelizm arasındaki ilişkide empatinin düzenleyici rolü olmadığı bulgusuna ulaşılmıştır. Bulgular mevcut alan yazını ışığında tartışılmış, ileride yapılacak araştırmalara ve uygulamaya dönük önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationships among subjective well-being in romantic relationships, phubbing, and loneliness, and to investigate whether loneliness plays a mediating role in the relationship between subjective well-being in romantic relationships and phubbing, and whether empathy plays a moderating role in the relationship between subjective well-being in romantic relationships and phubbing. The sample of the study consists of 431 individuals who are living in Turkey and who have been in a romantic relationship for a period of at least one year. The General Phubbing Scale (GPS), the Subjective Well-being in Romantic Relationships Scale (SWCR), the Loneliness in Close Relationships Scale (LIRS), the Cognitive and Affective Empathy Scale (QCAE), and a personal information form were used to collect data through an online survey. Pearson correlation analysis was used to examine the relationships between variables, and a series of regression-based path analyses were conducted on 5000 samples of the data using the Process Macro 4.3.1 plug-in developed by Hayes (2022) to test the mediation and moderation hypotheses using the bootstrap method. The results revealed that loneliness played a mediating role in the relationship between subjective well-being in romantic relationships and phubbing. On the other hand, empathy was found not to play a moderating role in the relationship between subjective well-being in romantic relationships and phubbing. The results are discussed in relation to existing literature, and suggestions for future research and practice are provided.