Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nin sağlık hizmetleri profili ve istatistiksel analizi
Health services profile statistical analyses of the research and Application Hospital of Harran University
  1. Tez No: 88612
  2. Yazar: HASAN AYDOĞDU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜRBÜZ AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık, ölüm oranları, yatak doluluk oranı, ortalama hasta yatış gün sayısı, yatak devir aralığı, Health, rates of death, full bed rate, average patients days, period of bed interval
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoistatistik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
-34- OZET Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinin 1 996 ve 1997 yılları esas alınarak sağlık hizmetleri profili analiz edildi, sağlık alanına özel hizmetlerin değerlendirilmesine yönelik istatistiksel yöntemlerden faydalanılarak kaba ölüm hızı(KÖH), net ölüm hızı(NÖH), gereksiz ameliyat hızı(GAH), anastezi ölüm hızı(AÖH), ameliyat sonrası ölüm hızı(ASÖH), ortalama hasta yatış gün sayısı(OHYGS), hastanede (klinikte) yatan günlük ortalama hasta sayısı(HYGOHS), yatak doluluk oranı(YDO), yatak devir aralığı(YDA) çeşitli formüller yardımıyla hesaplandı. 1996 ve 1997 yılllarında yapılan ameliyatların yıllık ortalama yüzde 57'si genel anestezi, yüzde 43'ü lokal anestezi altında yapılmıştır. Araştırma hastanesine yatan hastaların ameliyat oranları yüksek bulunmuştur. Yatan hastaların yüzde 98'nin Şanlıurfa ili ve ilçelerinde ikamet ettikleri; kalan yüzde 2'lik kısmının ise çevre illerde ikamet ettikleri belirlenmiştir. Poliklinik hizmetlerinde önemli bir farklılık gözlenmedi.Ancak, laboratuvar çalışmalarında önemli bir artış gözlenmiştir. Yıllık ortalama hasta yatış gün sayısının 6.7 gün olduğu ve bu oranının Sağlık Bakanlığfna ait Devlet Hastaneleri ile Üniversite Hastaneleri arasında bir yerde bulunduğu belirlenmişin Yatak doluluk oranının 1996 ve 1997 yılları ortalaması olarak yıllık yüzde 54.6 olduğu, bu seviyenin Üniversite Hastanelerinden düşük; Sağlık Bakanlığı'na ait Devlet Hastanelerine yakın bulunmuştur.-35- Araştırma hastanesi mevcut verilerin ışığı altında bölgesinde gelişmekte olan bir sağlık kurumu niteliği taşıdığı sonucuna varılmıştır
Özet (Çeviri)
-36- y / SUMMARY ?e S ^ /> A' In the years of 1996 and 1997 health services profile of the v Research and Application Hospital of Harrran University has been analysed. The rate of the rough death, the rate of the exact death, the rate of the unnecessary operation, the rate of the anesthesia death, the rate of the death after operation.the an erangenment of patients' staying times in the hospital, average daily number of patients who stay in the hospital (clinic), full bed rate, period of bed interval were calculated with various formulas and statistical methods which is for calculating special services in health area. The percentagens of operations which were performed with general anesthesia and local anesthesia during 1996 and 1997 were respectively 57%, 43% The operation rate of the patients in Research Hospital was found to be high.. 98% of the patiens who stayed in hospital were living in Sanliurfa province others in nearby provinces. Although the number of policlinic patients didn't incseane from 1996 to 1997, laboratory studies incrased significantly Average annual number of days which patients stay in hospital is 6.7 This rate is between the rate of Health Minister/ hospitals and the university hospitals.-37- The average annual full bed rate in 1 996 and 1 997 was found to be 54.6%. This rate is higher than those of Health Ministery hospitals, lower than university hospitals. In conclusion, the Research and Application Hospital of Harran University is a developping hospital.