Ege üniversitesi çocuk onkoloji bilim dalı'nda infantil hemanjiyom tanısı ve tedavisi almış hastaların epidemiyolojik ve klinik olarak değerlendirilmesi
  1. Tez No: 886501
  2. Yazar: ÖMER FARUK DÖNEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KANTAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Oncology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hemanjiyom, hemanjiyom tedavisi, çocuk, Hemangioma, treatment, children
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Giriş: Hemanjiyomlar çocukluk çağının en çok görülen iyi huylu yumuşak doku tümörleridir. Yarısından fazlası baş ve boyun bölgesinde görülür. Kız çocuklarında, prematürlerde ve düşük doğum ağırlıklı infantlarda daha sık görülür. Hemanjiyomlar iki evrede değerlendirilir. Bu evreler proliferasyon ve involusyon fazıdır. Proliferasyon fazı yaşamın erken evrelerinde başlar ve bir yıl sürebilir. İnvolusyon fazı ise daha yavaştır ve tamamlanması daha geçtir. Hemanjiyomlar genelde tedavi gerektirmez iken bazen hayatı tehdit edici komplikasyonlar gelişebilmektedir. Hemanjiyomun bulunduğu lokasyon, solunum zorluğu, kanama, beslenmede zorlanma, enfeksiyonlara sebep olabilir. Hemanjiyomların tedavisinde beta blokörlerden propranololun etkinliği gösterilmiştir ve infantil hemanjiyomların tedavisinde ilk tercihtir. Topikal timolol, cerrahi eksizyon, kemoterapötikler, anti VEGF ajanlar diğer tedavi yöntemlerindendir. Amaç: Bu araştırma ile 2011 ve 2023 yılları arasında, Ege Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları A.D. Çocuk Onkoloji Bilim Dalı'nda hemanjiyom tanısı ve tedavisi almış hastalar epidemiyolojik ve klinik olarak incelenecek ve merkezimizde hemanjiyom olgularının tanı ve tedavi sonuçları değerlendirilecektir. Yöntem: 2011-2023 yılları arasında Ege Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları A.D. Çocuk Onkoloji Bilim Dalı'nda hemanjiyom tanısı ve tedavisi almış hastalar epidemiyolojik ve klinik olarak geriye dönük değerlendirildi. Olguların bilgilerine elektronik hasta dosyası, poliklinik izlem dosyası ve yatan hasta dosyalarından elde edildi. Hemanjiyom tanısı ile tedavi alan 0-18 yaş arasındaki 550 hastanın dosyası retrospektif olarak tarandı. Bulgular: 524 olgunun 353'ü (% 67.4) kız, 171'i (% 32.6) erkekti. Tüm hemanjiyom olgularında 524 hastanın 520 (% 99.2) sinin hemanjiyom yerleşim yerinin verisine ulaşılabildi. 4 hastanın verilerine ulaşılamadı (% 0.8). Hastaların 121 (% 23.1)'inin farklı bölgelerde çoklu lezyonu mevcuttu. Hemanjiyomlar 80 (% 15.3) olguda saçlı deri ve alın, 57 (% 10.9) olguda gövdede, 43 (% 8.2) olguda palpebral, 41 (% 7.8) olguda alt ekstremite, 36 (% 6.9) olguda üst ekstremite, 31 (% 5.9) olguda yanak, 26 (% 5.0) olguda hepatik, 25 (% 4.8) olguda dudak ve ağız içi, 19 (% 3.6) olguda boyun, 16 (% 3.1) olguda burun, 8 (% 1.5) olguda dış genital, 6 (% 1.1) olguda kulak, 5 (% 1) olguda parotis, 4 (% 0.8) olguda perianal, 1 (% 0.2) olguda paratrakeal, 1 (% 0.2) olguda mesane yerleşimli idi. Düzenli takibe gelmeyen 238 hasta tedavi analizine dahil edilmedi. Oral tedavi olarak propranolol (249/312) hastada (% 79.8) tercih edildi. Düzenli izlenen ve tedavi verilmeyen 58 hastanın 41 (% 70.6)'inde spontane gerileme gözlendi, diğer kısmında lezyonlar stabil kaldı. Tedavi alan 254 hastanın % 72.1'inde tedaviye yanıt alındı. Hastaların çoğunun tanısı inspeksiyonla konuldu. 524 hastanın 518 (% 100) inin tanı yöntemi verisi mevcut olup 420 (% 81) hastaya klinik tanı; diğer hastalarda klinik tanıya ilaveten 54 (% 10.4) hastada USG ve 44 (% 8.5) hastada BT/MRG tanı yöntemlerinden yararlanıldı. Sonuçlar: Bölümümüzde izlenen hemanjiomların en sık dağılım yeri saçlı deri, alın, gövde, palpebral, alt ve üst ekstremite idi. Hemanjiyomlar süt çocukluğunda tanısıyla takip edilen hastaların demografik ve klinik özelliklerini değerlendirerek tedaviyi ve tedaviye yanıtı etkileyen faktörleri değerlendirdik.
Özet (Çeviri)
Background: Hemangiomas are the most common benign soft tissue tumors in childhood. Although the actual incidence is unknown, it is estimated to occur at a rate of 4-10% in children under one year of age. Hemangiomas are diagnosed by clinical examination and/or radiological examination (USG, MRI, CT) in special sites such as liver, parotid gland and soft tissue. Hemangiomas can be complex. Location of the lesion, organ involvement and ulcerated lesions are examples of these complexity. Most hemangiomas regress without requiring treatment. Oral propranolol, topical timolol, oral corticosteroids, surgical processes are available as treatment options. Various side effects of propranolol treatment have been reported so far such as hypotension, fatigue, hypoglycemia. Propranolol is extremely safe to use at the appropriate therapeutic dose. Objective : This retrospective study was conducted in hemangioma patients diagnosed and followed-up at Ege University School of Medicine, Department of Pediatrics, Division of Pediatric Oncology between 2011 and 2023. We aimed to document and analyze the epidemiological and clinical features of our hemangioma cases and their treatment results treated at our center. Method: The patients who were diagnosed and treated for hemangioma at the pediatric oncology unit between 2011 and 2023 were included into the study. The data was obtained from the hospital records and files, retrospectively. The data were analyzed with SPSS25.0 package program. Results: Of the 524 cases, 353 (67.4 %) were female and 171 (32.6 %) were male. Head and neck localized infantile hemangioma was found in 226 (43.2 %) patients whereas scalp and forehead in 80 (15.3 %), trunk in 57 (10.9 %), palpebral in 43 (8.2 %), lower extremity in 41 (7.8 %), upper extremity in 36 (6.9 %), cheek in 31 (5.9 %), hepatic in 26 (5.0 %), lips and mouth in 25 (4.8 %), neck in 19 (3.6 %), nose in 16 (3.1 %), external genitalia in 8 (1.5 %), ear in (1.1%), parotid in 5 (1 %), perianal in 4 (0.8%), paratracheal in 1 (0.2 %). Half of the patients were followed-up (20 cases, 50 %) without medication while 310 (62.4 %) patients received oral medication. Propranolol was mainly preferred as oral medication. Spontaneous remission was observed in 70 % of the patients without treatment, and in the other lesions remained stable. In 72.1 % of the patients receiving treatment, treatment response was obtained. Conclusion: We concluded that the demographic and clinical characteristics of our cases with infantile hemangioma were similar to those reported in the literature. Background: Hemangiomas are the most common benign soft tissue tumors in childhood. Although the actual incidence is unknown, it is estimated to occur at a rate of 4-10% in children under one year of age. Hemangiomas are diagnosed by clinical examination and/or radiological examination (USG, MRI, CT) in special sites such as liver, parotid gland and soft tissue. Hemangiomas can be complex. Location of the lesion, organ involvement and ulcerated lesions are examples of these complexity. Most hemangiomas regress without requiring treatment. Oral propranolol, topical timolol, oral corticosteroids, surgical processes are available as treatment options. Various side effects of propranolol treatment have been reported so far such as hypotension, fatigue, hypoglycemia. Propranolol is extremely safe to use at the appropriate therapeutic dose. Objective : This retrospective study was conducted in hemangioma patients diagnosed and followed-up at Ege University School of Medicine, Department of Pediatrics, Division of Pediatric Oncology between 2011 and 2023. We aimed to document and analyze the epidemiological and clinical features of our hemangioma cases and their treatment results treated at our center. Method: The patients who were diagnosed and treated for hemangioma at the pediatric oncology unit between 2011 and 2023 were included into the study. The data was obtained from the hospital records and files, retrospectively. The data were analyzed with SPSS25.0 package program. Results: Of the 524 cases, 353 (67.4 %) were female and 171 (32.6 %) were male. Head and neck localized infantile hemangioma was found in 226 (43.2 %) patients whereas scalp and forehead in 80 (15.3 %), trunk in 57 (10.9 %), palpebral in 43 (8.2 %), lower extremity in 41 (7.8 %), upper extremity in 36 (6.9 %), cheek in 31 (5.9 %), hepatic in 26 (5.0 %), lips and mouth in 25 (4.8 %), neck in 19 (3.6 %), nose in 16 (3.1 %), external genitalia in 8 (1.5 %), ear in (1.1%), parotid in 5 (1 %), perianal in 4 (0.8%), paratracheal in 1 (0.2 %). Half of the patients were followed-up (20 cases, 50 %) without medication while 310 (62.4 %) patients received oral medication. Propranolol was mainly preferred as oral medication. Spontaneous remission was observed in 70 % of the patients without treatment, and in the other lesions remained stable. In 72.1 % of the patients receiving treatment, treatment response was obtained. Conclusion: We concluded that the demographic and clinical characteristics of our cases with infantile hemangioma were similar to those reported in the literature.