Daimi dişlerde kullanılan pit ve fissür örtücülerin mikrosızıntısına etki eden faktörlerin invitro incelenmesi
In Vitro evaluation of factors affecting microleakage of fissure sealants applied to permanent teeth
- Tez No: 88655
- Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ BATIRBAYGİL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Mikrosızıntı, penetrasyon yeteneği, yüzey hazırlama işlemleri, asitle pürüzlendirme, surfaktan, Microleakage, penetration ability, surface preparation procedures, acid etching, surfactants
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Güngör HC. Daimi Dişlerde Kullanılan Pit ve Fissür Örtücülerin Mikrosızıntısına Etki Eden Faktörlerin İnvitro İncelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Pedodonti Programı Doktora Tezi, Ankara, 2000. Bu çalışma, farklı yüzey hazırlama işlemleri ( non - invaziv ve invaziv teknik ) ve yüzey hazırlayıcı ajanlar ( NRCT, NRCT + Prime & Bond® NT, Email Preparator blue ve surfaktan içeren deneysel asit jeli ) sonrası uygulanan fissür örtücünün florunu veya florürsüz olmasının, daimi dişlerdeki mikrosızıntı ve penetrasyon değerlerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma düzeneği, dört ana grup altında ( yüzey hazırlayıcı ajanlar ) ve herbirinde 8 adet çürüksüz üçüncü azı dişi bulunan 16 alt gruptan oluşmaktadır. Gruplara göre belirlenen işlem ve materyallerin uygulanmasından sonra dişler, 5° - 55° C da 500 kez tekrarlanan termal siklus işlemine alınmışlardır, örnekler, gerekli izolasyonun yapılmasının ardından 24 saat süre ile % 0,5' lik bazik fuksin içerisinde bekletilmişlerdir. Daha sonra temizlenen dişlerin kökleri kronlarından ayrılarak kronlarından kalınlıkları 1 mm olacak şekilde bukkolingual yönde 4 adet kesit alınmıştır, örneklerin mikrosızıntı ve penetrasyon derinliği skorlamalan stereomikroskopta yapılmış ve fotoğrafları çekilmiştir. Yapılan üç yönlü Varyans analizi, yüzey hazırlayıcı ajan, yüzey hazırlama işlemi ve kullanılan fissür örtücü tipinin mikrosızıntı değerleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı etkiye sahip olduğunu göstermiştir ( sırasıyla p < 0,05; p < 0,05 ve p < 0,10 ). Ancak bu faktörlerin birbirleriyle etkileşimleri anlamsız bulunmuştur ( p > 0,05 ). İstatistiksel sonuçlar incelendiğinde; yüzey hazırlayıcı ajan kullanımı ve yüzey hazırlama işleminin penetrasyon değerleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı etkisi olduğu görülmektedir ( p < 0,05 ). Ancak, bu konudaki diğer tüm etki ve etkileşimler birbirlerinden bağımsızdır ( p > 0,05 ). Surfaktan içeren deneysel asit jeli, uygulanan fissür örtücünün penetrasyon miktarının arttırılması ve mikrosızıntıyı önleme yönünden en başarılı sonuçları vermiştir. Florür içermeyen fissür örtücünün invaziv teknikle birlikte kullanımı da penetrasyon miktarı ve mikrosızıntı değerleri üzerinde olumlu etkiye sahiptir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Gungor HC. In vitro evaluation of factors affecting microleakage of fissure sealants applied to permanent teeth, Hacettepe University Health Sciences Institute PhD Thesis in Pediatric Dentistry, Ankara, 2000. The aim of this study was to investigate the effects of different types of surface preparation procedures ( non - invasive vs. invasive ), surface conditioning agents ( NRCT, NRCT + Prime & Bond® NT, Email Preparator blue, experimentally derived surfactant containing gel etchant ) and fissure sealants ( with and without fluoride ) on sealant penetration and microleakage. The study was conducted under four main groups ( surface conditioning agents ), each comprising four subgroups ( surface preparation procedures and fissure sealants ) with equal numbers of third molar teeth ( n = 8 ). After application of test materials to the teeth related to their group, the specimens were subjected to thermocycling between 5° - 55° C for 500 cycles with 15 seconds in each bath. The teeth were immersed in 0,5 % basic fuchsin dye for 24 hours. Each tooth was sectioned longitudinally in buccolingual direction in order to obtain 4 sections of 1 mm - thickness from each specimen. Sections were cleaned and examined under a stereomicroscope as regards to sealants' penetration ability into the fissures and degree of microleakage. Statistical analysis by three - way ANOVA has showed significant differences for main factors; surface conditioning agents, surface preparation procedures and fissure sealants over microleakage ( p < 0,05; p < 0,05 and p < 0,10 respectively ). However, two and three - way interactions of the main factors did not have statistically significant effect over microleakage scores ( p > 0,05 for both ). Statistically significant effect of surface conditioning agents and surface preparation procedures over the dependant variable penetration of the sealant has been shown ( p < 0,05 ). No statistically significant effect of two- and three- way interactions of the main factors related to this case could also be detected ( p > 0,05 ). Surfactant containing experimental acid gel has given the best results regarding sealants' penetration into the fissures and microleakage scores. Another finding is that in order to increase the penetration ability and thereby reduce the degree of microleakage, the use of non - fluoride fissure sealant in combination with invasive technique will be reasonable.