Toplam ekipman etkinliği ile performans verimliliğinin artırılması: Buzdolabı üretim hattı uygulaması
- Tez No: 886737
- Danışmanlar: PROF. DR. UMUT RIFAT TUZKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Toplam ekipman etkinliği, Verimlilik, Bulanık AHP, Kalite yönetimi, Süreç iyileştirme, Total equipment effectiveness, Productivity, Fuzzy AHP, Quality management, Process improvement
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Endüstriyel süreçlerde kalite yönetimi ve performans verimliliği, bir organizasyonun başarısında kritik bir rol oynar. Bir üretim hattının verimliliği, modern endüstriyel süreçlerin kritik bir ölçüsüdür. Üretim hattının verimliliğini artırmak, firmanın maliyetlerini azaltmak, ürün kalitesini iyileştirmek ve rekabetçiliği artırmak için kritik bir öneme sahiptir. Toplam Ekipman Etkililiği, bir üretim hattının kullanılabilirlik, performans ve kalite açısından nasıl performans gösterdiğini ölçen bir göstergedir. Bu çalışmada toplam ekipman etkililiğini artırmak için çok kriterli karar verme tekniklerinden olan Bulanık Analitik Hiyerarşi Prosesi (BAHP) yöntemi kullanılarak üretim hattı verimliliğinin arttırılması hedeflenmiştir. Bu kapsamda toplam ekipman etkililiğini artırmak için yapılan iyileştirmeler, BAHP yöntemi kullanılarak elde edilecektir. Literatür analizi ve uzman görüşleri temelinde kriterler belirlenmiştir. Sonrasında ise her kriterin önem düzeyini belirlemek amacıyla ağırlıklar saptanacaktır. Elde edilen etki oranları ile önem dereceleri hesaplanmaktadır. Bu yöntem tedarik zinciri yönetimi, üretim süreçleri optimizasyonu, ürün tasarımı ve geliştirme, kalite kontrol ve kalite güvence, proje yönetimi ve çevresel etki değerlendirmesi gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Yapılan iyileştirmelerin kalite yönetimi perspektifiyle değerlendirilmesi ve bu kriterler arasındaki etkileşimlerin daha iyi modellenebilmesi sağlanacaktır. Bu entegrasyon hem verimlilik artışını hem de kalite yönetimini optimal bir şekilde sağlamayı hedefler.
Özet (Çeviri)
Quality management and performance efficiency in industrial processes play a critical role in the success of an organization. The efficiency of a production line is a critical measure of modern industrial processes. Increasing the efficiency of the production line is of critical importance to reduce the company's costs, improve product quality and increase competitiveness. Total Equipment Effectiveness is an indicator that measures how a production line is performing in terms of availability, performance, and quality. In this study, it was aimed to increase production line efficiency by using the Fuzzy Analytical Hierarchy Process (BAHP) method, which is one of the multi-criteria decision-making techniques, to increase the total equipment effectiveness. In this context, improvements to increase total equipment effectiveness will be achieved using the BAHP method. Criteria were determined based on literature analysis and expert opinions. Afterwards, weights will be determined to determine the importance level of each criterion. The obtained impact rates and their importance levels are calculated. This method is used in many areas such as supply chain management, production process optimization, product design and development, quality control and quality assurance, project management and environmental impact assessment. The improvements made will be evaluated from a quality management perspective and the interactions between these criteria will be better modeled. This integration aims to provide both productivity increase and quality management in an optimal way.